Politic

Reforma justiției și votul prin corespondență, discutate de Igor Grosu cu președinta Comisiei de la Veneția și cu președinta CtEDO

Evoluțiile din sectorul justiției, îndeplinirea celor trei recomandări ale Comisiei Europene și votul prin corespondență au fost subiectele discutate de președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei întrevederi cu președinta Comisiei de la Veneția, Claire Bazy-Malaurie, și cu președinta Curții Europene a Drepturilor Omului, Siofra O’Leary.

În cadrul dialogului, șeful Legislativului și-a exprimat convingerea că, împreună cu statele din UE, Republica Moldova va putea răspunde provocărilor din perioada următoare, în mod deosebit în toamnă, când vor fi organizate două scrutine – alegerile prezidențiale și referendumul.

Pe 20 octombrie, moldovenii vor spune clar că vor să facă parte din marea familie europeană și acest lucru va fi consfințit și în Constituție, iar instituțiile responsabile vor face tot posibilul să organizeze alegeri corecte și să protejeze votul cetățenilor”, a subliniat Igor Grosu.

De asemenea, președintele Parlamentului a făcut apel către statele UE să susțină autoritățile din Republica Moldova în lupta comună pentru democrație.

Chiar dacă este o luptă deloc ușoară, evaluarea sistemului judecătoresc va continua pentru că este singurul instrument care poate asigura un sistem de justiție din oameni integri”, a spus șeful Legislativului.

Amintim că oficialele participă la Chișinău, împreună cu alte 40 de delegații, la cel de-al XIX-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCCE) care are loc în perioada 22-23 mai.

CCCCE reunește reprezentanți a 40 de curți constituționale europene sau echivalente acestora, care efectuează controlul constituțional, fiind și cea mai importantă platformă europeană de cooperare multilaterală între organele judiciare împuternicite cu controlul constituționalității.

Evenimentul găzduiește mai mult de 100 de participanți străini, președinți și judecători ai curților constituționale europene, observatori și oaspeți de onoare, printre care oficiali de nivel înalt.

Citește mai mult