Internațional

Noul ministru rus al Apărării, sub lupa centrului „Dossier”. Moldova 1, în discuții cu autorul investigației

Centrul „Dossier” a publicat o investigație despre noul ministru rus al Apărării, Andrei Belousov. Jurnaliștii au obținut acces la arhiva de e-mailuri a oficialului și au discutat cu surse apropiate acestuia. Arhiva conține atât corespondența de serviciu, cât și cea personală. În ea se regăsește inclusiv propria constituție a lui Belousov, care cuprinde rugăciuni, principii de viață și cele zece porunci biblice. Moldova 1 a discutat cu unul dintre autorii investigației, Ilya Rojdestvenski.

„*Toată lumea știa că Andrei Belousov este religios, dar dacă te uiți la documentele și corespondența sa personală, afli că el nu este doar religios, ci aproape fanatic. Mi se pare că are un fel de atitudine războinică. - Cum se leagă asta cu numirea sa în funcția de ministru al Apărării? - Explicația este destul de simplă și prozaică. Vladimir Putin, potrivit surselor noastre, nu consideră că ministrul Apărării este persoana care se ocupă cu comanda efectivă pe câmpul de luptă. Aceasta este atribuția Statului Major General”, a spus Rojdestvenski.

Jurnaliștii de investigație subliniază că ministrul Apărării este o figură tehnică. Iar faptul că Belousov, spre deosebire de predecesorul său, Șoigu, nu are recunoaștere în societate îi convine lui Putin pentru că nu îi creează concurență.

Andrei Belousov va avea cu totul alte sarcini. Se presupune că el va asigura buna funcționare a ministerului, care gestionează o bună parte din bugetul federal al Rusiei. În acest moment, vorbim de trilioane de ruble. Prin urmare, sarcina lui Belousov nu este să conducă trupele, să comande pe câmpul de luptă, ci, mai curând, să gestioneze banii astfel încât aceștia să ajungă acolo unde trebuie”, spune jurnalistul.

Grupul de investigații al Centrului „Dossier” mai notează că Belousov este un funcționar rus tipic iubitor de lux. Identificarea activelor acestuia a fost o sarcină deloc ușoară. Belousov își ascunde cu grijă averea, spre deosebire de coloneii și generalii din structurile de forță.

El deține proprietăți imobiliare impunătoare la Moscova care depășesc veniturile sale oficiale. Familia sa deține mai multe apartamente. Am descoperit în documente că, în 2018, el a încercat să scape de o vilă de pe coasta italiană în Forte dei Marmi, aproape de Genova”, a spus autorul investigației.

Potrivit grupului de investigații „Dossier”, principala sarcină a lui Belousov este susținerea continuă a politicii lui Putin și manifestarea loialității față de președintele rus.

Citește mai mult