Social

Dosarul Leova-Bumbăta // Un angajat ASD, pus sub învinuire

Un angajat al Administrației de Stat a Drumurilor a fost pus sub învinuire în cauza penală privind gestionarea frauduloasă a construcției drumului Leova-Bumbăta. Funcționarul este învinuit de abuz în serviciu. Potrivit șefului adjunct al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, acuzatorii continuă investigațiile în privința altor suspecți. În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că în timpul construcției acestui drum de acces, statul a fost prejudiciat cu aproximativ 250 de milioane de lei.

Procuratura Anticorupție încearcă să identifice și alte persoane care au avut tangență cu acest caz. Acum este prematur să dăm nume ale unor persoane, având în vedere particularitățile investigației, precum și pentru a nu încălca prezumția de nevinovăție”, a spus șeful adjunct al PA.

În spațiul public s-a vehiculat că persoana pusă sub învinuire este chiar directorul general al Administrației de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan. Contactat pentru o reacție, Bejan a recunoscut că a fost audiat de procurori, însă a refuzat să ofere alte detalii. Directorul ASD a ținut să precizeze, totuși, că toate cheltuielile pentru construcția drumului de acces Leova-Bumbăta au fost făcute transparent și că întreaga informație a fost făcută publică.

Orice declarație a mea va fi numai după ce voi avea permisiunea să fac asta din partea avocatului și, inclusiv, a organului de urmărire penală. Eu am fost audiat de procurori. Nu pot da nicio afirmație până nu o să vedem un rezultat în urma anchetei. Eu consider că noi am acționat în strictă conformitate cu dispozițiile date de Comisia pentru Situații Excepționale”, a declarat directorul ASD, Sergiu Bejan.

Construcția drumului de acces spre punctul de trecere a frontierei Leova-Bumbăta a început în toamna anului 2022. Inițial, valoarea totală a proiectului a fost estimată la 250 de milioane de lei. După o perioadă, costurile au mai crescut cu 30 de milioane de lei.

În decembrie anul trecut, Procuratura Anticorupție a inițiat o cauză penală pentru abuz în serviciu, deoarece costurile pentru construcția drumului au trezit suspiciuni. Anterior, procurorii au efectuat și percheziții în birourile unor angajați ai Administrației de Stat a Drumurilor, dar și la companiile implicate în construcție și proiectare.

Citește mai mult