Cultură

Scuarul central din Orhei s-a transformat într-un paradis al cărții

Scuarul central din Orhei s-a transformat, astăzi, într-un paradis al cărții, muzicii și dansului. În spațiul din preajma istoricului monument al domnitorului Vasile Lupu a început primul festival de carte, organizat în cadrul proiectului „Eu4 Culture”, finanțat de Uniunea Europeană.

wall-street.ro
Sursa: wall-street.ro

Festivalul a debutat cu un omagiu adus cărții de către elevi, profesori, bibliotecari și cititori de rând.

„Cartea este ceea ce m-a schimbat pe mine și, cred, pe oricare, chiar manualele școlare sau poveștile din copilărie”. „Evenimentul vine să-i îndemne pe oameni să citească. Din păcate, tinerii citesc mai mult din telefon, și nu din cărți. Trebuie să simtă mirosul cărților, să simtă fiecare filă, s-o trăiască”, au spus participanții.

La festival vor avea loc ateliere de caligrafie, de confecționare a semnelor de carte și alte activități interactive. Au dat mai multă culoare evenimentului editurile și bibliotecile, care au venit cu cele mai atractive titluri de carte.

Tânăra scriitoare din Orhei, Tatiana Croitor, care va lansa la festival trei cărți pentru adolescenți, spune că evenimentul este de mare actualitate.

„Ca să perceapă generația tânără, și nu numai, că avem nevoie de carte mai mult ca niciodată. Cartea ne ajută să ne descoperim, să ne cunoaștem, să găsim răspunsuri la foarte multe întrebări”, a menționat Tatiana Croitor.

„Este un proiect implementat de trei parteneri. Împreună ne-am pus scopul să promovăm cartea și industriile creative. Pe parcursul acestor zile vom arăta drumul cărții”, a declarat Stepanida Țugui, directoarea Bibliotecii publice raionale „Alexandru Donici” din Orhei.

„Avem acest proiect datorită finanțării din partea Uniunii Europene - „Eu4 Culture”. Sunt cei care ne-au finanțat, iar noi am pornit de la cel mai banal lucru, de la faptul că oamenii uită să citească”, a precizat Iulian Rață, manager proiect, Festivalul de C(arte).

Festivalul de C(arte) se va desfășura până pe 25 mai și va oferi participanților o mare diversitate de evenimente cognitive. În pauzele dintre acestea, tinerele talente vor înnobila atmosfera de sărbătoare prin talentul, pasiunea și dragostea lor de frumos.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult