Internațional

Liderii din Ucraina, R. Moldova și România discută la București despre securitatea și prosperitatea regiunii Mării Negre

Ucraina continuă să apere democrația și valorile europene în războiul său împotriva Rusiei, iar regiunea Mării Negre a devenit mult mai sigură în ultima perioadă. De această părere sunt oficiali de la Kiev, Chișinău și București, care participă la Forumul de securitate la Marea Neagră și în Balcani. Premierul de la București a menționat că România, împreună Statele Unite, Uniunea Europeană și NATO, încearcă să transforme Marea Neagră dintr-o zonă de război într-una a securității și prosperității economice.

Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, a punctat obiectivele autorităților de la Chișinău, în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei.

„Primul obiectiv, să asigurăm pacea pe termen lung în regiune, al doilea - să salvăm viețile prietenilor și vecinilor noștri ucraineni. Înțelegem tensiunile din regiunea Mării Negre și aș dori să punctez că noi apreciem operațiunile eficiente ale Ucrainei la Marea Neagră. Marea Neagră este mult mai sigură decât era în urmă cu 18 luni și rutele comerciale au fost reluate”, a declarat Dorin Recean.

Oficialul de la Chișinău a vorbit și despre războiul hibrid, atacurile cibernetice, proteste, propaganda plătită și narațiunile false susținute de Federația Rusă și răspândite în Republica Moldova.

„Ei încearcă să destabilizeze țara pentru a crea un punct nevralgic pentru sud-vestul Ucrainei. De aceea este responsabilitatea noastră să consolidăm capacitatea de apărare și capacitatea de a menține securitatea și de a dezvolta afacerile externe. Noi colaborăm cu Uniunea Europeană și suntem recunoscători pentru facilitățile de pace, care să consolideze capacitățile de apărare ale Moldovei și care să sporească reziliența noastră.”

În opinia premierului, în acest mod pot fi protejați cetățenii moldoveni, dar și granița cu Uniunea Europeană.

La rândul său, premierul român Marcel Ciolacu a declarat că țara sa investește mai multe miliarde de euro în infrastructură pentru a transforma România într-un hub logistic pentru mărfurile ucrainene. Este vorba de construcția autostrăzilor și modernizarea căilor ferate.

„În plus, derulăm lucrări masive de peste 1,5 miliarde de euro în portul Constanța, fiindcă exportul de cereale ucrainene, prin Constanța, în întreaga lume a făcut să eșueze alt plan odios al Rusiei, acela de a provoca o criză globală a alimentelor. De altfel, cu ajutorul Statelor Unite, altor aliați din NATO, și al Uniunii Europene, vrem să transformăm Marea Neagră, dintr-o zonă de război, într-o zonă a securității și prosperității economice”, a spus Marcel Ciolacu.

Șeful Cabinetului de miniștri de la Kiev, Denis Șmîhal, a declarat că națiunea ucraineană apără bazele democrației și valorilor europene „care sunt atacate de dictatorul rus.”

Potrivit oficialului, zeci de mii de crime de război și crime împotriva umanității au fost comise de ocupanții ruși. Mai mult de 250 de mii de clădiri rezidențiale au fost afectate sau distruse. În același timp, peste 1000 de kilometri pătrați din teritoriul ucrainean necesită deminare. Pentru recuperare și revenire, costurile vor fi de peste 486 de miliarde de dolari.

„Victoria Ucrainei înseamnă victoria tuturor democrațiilor și ar fi cea mai mare investiție pe care o faceți în propria securitate, să vă asigurați că avem această victorie. Trebuie să continuați sprijinul. Avem nevoie de acest sprijin din partea partenerilor și aliaților. Avem nevoie de ajutor militar, muniție, artilerie, rachete cu rază lungă și medie de acțiune”, a declarat șeful Cabinetului de miniștri, Denis Șmîhal.

De asemenea, oficialul a mulțumit României și poporului român pentru sprijin, capabilități de apărare, dar și pentru posibilitatea de a exporta bunurile ucrainene prin România pentru a asigura securitatea globală.

Cea de-a opta ediție a Forumului anual de securitate la Marea Neagră și în Balcani are loc în perioada 23-24 mai 2024 la București.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult