Politic

Cristina Gherasimov: Capitolul mediul înconjurător este cel mai dificil în procesul screening-ului explicativ al acquis-ului UE

Capitolul mediul înconjurător s-a dovedit a fi printre cele mai dificile în procesul screening-ului explicativ pe marginea legislației europene, care a început în februarie și se va încheia la finele lunii mai. Politica de mediu a Uniunii Europene este foarte extinsă și există multiple standarde pe care Republica Moldova încă urmează să le implementeze, a explicat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, într-un interviu pentru Moldova 1.

Până acum au fost parcurse 27 din cele 33 de capitole de negocieri pentru aderare. În cadrul sesiunilor explicative la Comisia Europeană, funcționarii din diferite ministere și instituții din țara noastră au analizat legislația europeană, pe fiecare capitol, urmând ulterior să o transpună. Deși este unul tehnic, acest exercițiu este indispensabil pentru trecerea la următoarele etape de aderare.

Ceea ce facem aici e să analizăm această legislație, după care ne permite nouă, instituțiilor de linie, societății civile, mediului privat, agențiilor publice, să înțeleagă care sunt pașii pe care urmează să-i întreprindem în așa fel ca să reușim să ne aliniem la legislația europeană”, a declarat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

După screening-ul explicativ al legislației comunitare, care se va încheia la finele acestei luni, va urma cel bilateral, după conferința interguvernamentală de deschidere oficială a negocierilor de aderare, care ar putea avea loc în iunie. Atunci va fi prezentat cadrul normativ și instituțional național, precum și calendarul transpunerii legislației Uniunii Europene.

Această etapă va defini practic punctul de pornire pentru fiecare capitol al negocierilor, adică va fi clar că începem de la o bază incipientă, intermediară, sau suntem foarte avansați. În baza acestei înțelegeri vom forma și noi, și UE poziția sa de negocieri”, a spus ambasadoarea R. Moldova la Bruxelles, Daniela Morari.

În pregătirea conferinței interguvernamentale, statele membre ale Uniunii Europene urmează să adopte cadrul de negocieri.

Citește mai mult