Internațional

Harkovul, lovit cu rachete: șapte persoane au decedat

Trupele rusești au lansat un atac masiv cu rachete asupra Harkovului, au anunțat autoritățile din regiunea ucraineană. Atacul s-a soldat cu cel puțin șapte morți și alți 16 răniți, transmite DW. Volodimir Zelenski a subliniat din nou lipsa sistemelor de apărare aeriană.

Forțele ruse au lansat un atac masiv cu rachete asupra Harkovului în dimineața zilei de joi, 23 mai, folosind cel puțin 15 rachete, a declarat șeful administrației militare regionale din Harkov, Oleg Sinegubov.

Orașul Liubotin din regiunea Harkov a fost, de asemenea, vizat de focuri de armă, iar două persoane au fost rănite, a adăugat Sinegubov. Potrivit datelor preliminare, trupele rusești au lovit regiunea Harkov cu rachete C-300.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a calificat atacul rusesc drept „extrem de brutal” și a reamintit că Ucraina nu dispune de sistemele de apărare aeriană necesare pentru apărare, precum și de capacitatea de a distruge lansatoarele armatei ruse „exact acolo unde se află acestea - în apropierea granițelor noastre”. „Iar această slăbiciune nu este slăbiciunea noastră, ci a lumii, care pentru al treilea an nu a decis să îi trateze pe teroriști exact așa cum merită”, a scris șeful statului ucrainean pe rețelele de socializare.

Anterior, președintele ucrainean a declarat că există o lipsă acută de „cel puțin 120-130 de avioane de luptă” pentru a permite Ucrainei să înfrunte Federația Rusă în aer. De asemenea, Zelenski a făcut apel la aliații Kievului să asigure apărarea aeriană a Ucrainei cu avioane de luptă NATO. „Ridicați-le, doborâți țintele, protejați civilii!”, a îndemnat el într-un interviu acordat Reuters, publicat pe 20 mai.

În același interviu, liderul ucrainean a precizat că Kievul poartă discuții cu partenerii săi cu privire la utilizarea armelor occidentale pentru a lovi echipamente militare rusești pe teritoriul rus, dar până în prezent nu a existat „niciun acord” privind astfel de lovituri.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult