Economic

Produsele agricole moldovenești vor putea fi exportate fără taxe în Marea Britanie

Mai multe produse agricole moldovenești vor ajunge pe piața britanică, fără contingente tarifare, pentru încă cinci ani. În context, a fost semnat Protocolul de amendare a Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Protocolul prevede extinderea liberalizării comerțului cu Republica Moldova prin eliminarea integrală a taxelor vamale la importul produselor agricole originare din Republica Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru o perioadă de cinci ani. Produsele supuse limitărilor cantitative conform Acordului sunt strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Adițional, inițiativa prevede și eliminarea prevederilor privind plafonarea prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în Acord, precum: castraveți, dovlecei, pere, caise, piersici etc.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, protocolul va contribui la extinderea cooperării economice între state, precum și va oferi noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune.

„Extindem pentru încă cinci ani importul de produse originare din Republica Moldova pe piața Regatului Unit. O oportunitate imensă pentru agricultorii noștri! Aceasta înseamnă acces la o piață de peste 66 de milioane de consumatori. Stimați antreprenori, vă încurajez să beneficiați de această oportunitate. Iar noi suntem alături cu reforme și finanțare. Succesul vostru este prioritatea noastră”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Inițiativa de liberalizare a importului de produse din Republica Moldova vine din partea Regatului Unit.

„Continuăm să fim alături de Moldova în momente de încercare și rezistență în fața agresiunii ruse. Suntem prietenii dumneavoastră și, de asemenea, un partener comercial de încredere. Liberalizarea tarifelor face parte dintr-un amplu pachet de măsuri pe care Marea Britanie l-a agreat cu Republica Moldova în ultimele luni. Dincolo de acest acord, sprijinul acordat de Regatul Unit se ridică la 30 de milioane de lire sterline și ajută Moldova să sprijine refugiații ucraineni, să își consolideze apărarea împotriva atacurilor cibernetice, să combată dezinformarea pro-rusă, să reformeze forțele armate, să construiască o economie mai puternică și să combată corupția. Regatul Unit va continua să sprijine Moldova atât timp cât va fi necesar”, a menționat ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, E.S. Fern Horine.

În prezent, producătorii care exportă în Marea Britanie pot fi numărați pe degete, deși există interes și din partea altor agricultori. În primele patru luni ale anului curent, pe rafturile magazinelor din Marea Britanie au ajuns deja 160 de tone de mere.

„La moment, sunt în jur de 6-7 exportatori. Dacă e să luăm în considerație condițiile geopolitice pe care le avem, războiul din Rusia în Ucraina, criza din Orientul Mijlociu, care au îngreunat dramatic căile de logistică și ajungere pe piață, atunci, către Marea Britanie, tranzitul durează maxim cinci zile”, a declarat directorul executiv al „Moldova-Fruct”, Iurie Fală.

Potrivit datelor statistice, pe parcursul anului trecut, Republica Moldova a exportat în Marea Britanie, 495 de tone de prune proaspete, de 11 ori mai mult față de 2022, când țara noastră nu avea semnat acordul care exlude taxele de import și pozițiile tarifare. Pe rafturile britanicilor, la fel au ajuns și struguri de masă moldovenești. În total, agricultorii au exportat în 2023 aproximativ 315 tone de struguri, dublu față de 2022. Tot anul trecut, în Regatul Unit au ajuns și cireșe, dar și mere proaspete crescute în țara noastră. În 2022, aceste fructe nu au fost exportate.

În anul 2023, Marea Britanie s-a clasat pe locul 19 printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial. Valoarea comerțului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Unit a înregistrat, în 2023, suma de 115,7 milioane de dolari.

Totodată, potrivit datelor ministerul, în țara noastră își desfășoară activitatea 235 de întreprinderi cu capital englez. După valoarea investițiilor în capitalul social, Marea Britanie se află pe locul 8 printre principalii investitori ai Republicii Moldova.

Citește mai mult