Social

Ședință cu ușile închise: CSP va examina vineri dosarele pretendenților la funcția de procuror general

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va examina vineri, în ședință închisă, dosarele celor patru pretendenți la funcția de procuror general. Este vorba despre actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, adjunctul șefei Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, procurorul Alexandru Cernei și ex-lectorul universitar Grigore Vornicescu.

Consiliul va decide dacă pretendenții îndeplinesc condițiile de participare la concurs și va stabili data, ora și locul desfășurării interviului.

În cazul în care candidatul nu întrunește condițiile de participare la concurs, acesta va fi exclus, printr-o hotărâre motivată a CSP.

Menționăm că, conform Legii cu privire la Procuratură, candidații pentru postul de șef la Procuratura Generală trebuie să dețină cetățenia Republicii Moldova, să cunoască limba de stat, să aibă o reputație ireproșabilă și studii în domeniul dreptului.

Numirea Procurorului General este una din condițiile pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Amintim că, pe 15 aprilie, Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat un nou concurs pentru alegerea unui procuror general, după ce precedentul a eșuat în urma scandalului de depunctare a unui candidat. De această dată, CSP a elaborat un nou regulament, pe care l-a consultat și cu experții Comisiei Europene, pentru a nu admite blocajele anterioare.

Funcția de procuror general este vacantă din septembrie anul trecut, când procurorul general suspendat Alexandr Stoianoglo a fost demis printr-un decret prezidențial. Decretul prezidențial a avut la bază decizia membrilor CSP de evaluare nesatisfăcătoare a activității procurorului general din mai 2022.

Citește mai mult