Social

România a aprobat un nou pachet de ajutor pentru Republica Moldova

Statul român va reconstrui căminul Universității „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul. Guvernul de la București a aprobat o finanțare nerambursabilă de peste două milioane de euro. Banii vor fi transferați în trei etape până la sfârșitul anului, în funcție de mersul lucrărilor. În același timp, premierul Marcel Ciolacu a anunțat prelungirea acordului de asistență în domeniul energetic, semnat acum doi ani.

În situația în care vor exista deficite de energie electrică în Republica Moldova, producătorii de energie electrică din România pot vinde energie către traderi sau furnizori desemnați de către Guvernul Republicii Moldova la un preț de referință, la care se adaugă costul certificatelor de bioxid de carbon, după caz.

„Noul pachet de ajutor pentru Republica Moldova a fost adoptat prin ordonanță de urgență. În primul rând, continuăm exportul de energie, măsură esențială pentru supraviețuirea economică a fraților noștri. Astfel, planul Rusiei de a îngenunchea Republica Moldova folosind arma energiei a eșuat! Al doilea palier de sprijin este educația, ca parte a acordului nostru bilateral”, a declarat Marcel Ciolacu.

Alte două milioane și jumătate de euro au fost alocate pentru structurile de securitate de la Chișinău.

Citește mai mult