Justiție

CSP a publicat lista procurorilor anticorupție, care urmează a fi evaluați de Comisia Vetting

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a publicat joi, 23 mai, lista procurorilor anticorupție care vor fi supuși evaluării de către membrii Comisiei Vetting. Prima pe listă se află șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție de orice persoană vătămată într-un drept al său într-un termen de 10 zile lucrătoare de la data la care hotărârea vizată i-a fost comunicată.

Menționăm că vettingul presupune evaluarea a peste 200 de procurori din funcții-cheie, precum și a celor care aspiră la aceste funcții. Verificarea procurorilor se desfășoară în temeiul unei noi legi – 252/2023. Această lege prevede evaluarea integrității etice și financiare a tuturor procurorilor care dețin sau au ocupat funcții-cheie în cadrul sistemului Procuraturii în perioada 1 ianuarie 2017 – 22 august 2023.

Nepromovarea Vettingului poate avea urmări serioase pentru cariera procurorilor cu probleme de integritate. În astfel de cazuri, Comisia de Evaluare a Procurorilor transmite CSP un raport cu constatările sale; dacă Consiliul acceptă constatările, nepromovarea evaluării are ca efect eliberarea din funcție a procurorului respectiv. Totodată, acesta este lipsit de dreptul de a exercita funcția de procuror sau alte funcții de demnitate publică timp de 5-7 ani.

O comisie de evaluare similară a fost înființată în 2023, în temeiul legilor 65/2023 și 252/2023, pentru verificarea judecătorilor în funcție, precum și a candidaților la funcția de judecător. Comisia de Evaluare a Judecătorilor își desfășoară activitatea în paralel cu Comisia de Evaluare a Procurorilor.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult