Armata Națională își consolidează forțele: cinci zile de pregătire militară intensivă pentru rezerviști
Armata Națională desfășoară noi antrenamente cu rezerviștii Forțelor Armate. Timp de cinci zile, aceștia sunt instruiți să folosească armamentul și tehnica din dotare. Totodată, participanții la exerciții practică deplasarea pe câmpul de luptă și reacția la contact cu adversarii.
VOX:
„Eu am făcut serviciul doi ani de zile din 83 până în
85, în `92. Aceste exerciții trebuie să le treacă toți bărbații Republicii Moldova. Cinci zile trebuie să stai să simți ce înseamnă terciul soldățesc, ce înseamnă poligon. Acum avem cartușe suficiente cu care putem trage și din mitralieră, pe vremea ceea nu erau patroane”;
„Luând în calcul situația din regiune, poate să trezească o impresie că e o pregătire oarecare de război, însă au fost explicații foarte clare în scrisoarea pe care am primit-o că are scopul de a ne familiariza cu echipamentul din dotarea Armatei Naționale. Am fost îmbrăcați în haine militare și imediat am trecut la exercițiu, foarte intensiv. Seara e stingerea la 10, noi deja foarte obosiți, adormim”;
„Aceste exerciții se desfășoară în fiecare an, am avut emoții pozitive, nu m-am panicat în niciun fel. Mi-am împrospătat acele cunoștințe pe care le-am căpătat în cadrul exercițiilor sau lecțiilor din cadrul catedrelor militare și, evident, mi-am făcut mulți prieteni.”
Activitatea de instruire durează cinci zile, timp în care se verifică aptitudinile rezerviștilor la folosirea echipamentului și armamentului din dotare. Conform programului de pregătire, aceștia participă și la ședințe de tragere.
„Asemenea exerciții se fac periodic. Rezerviștii sunt chemați pentru a-și împrospăta cunoștințele, a lua cunoștință de noile procedee tehnice. Probe ca cunoașterea regulamentelor militare, cunoașterea regulamentului de tragere cu armamentul din dotare, instruirea conform planului, au avut și marșuri, au avut și trageri”, a relatat Eduard Ohladciuc, general de brigadă.
„Noi putem face aceste exerciții odată pe an sau de două ori pe an, dar trebuie să avem în vedere că va fi o povară asupra economiei naționale fiindcă noi luăm cetățenii de la locul de lucru. Facem mai multe activități într-un număr care putem să le dăm acea calitate pe care ne-o propunem pentru instruire”, a menționat Anatolie Nosatîi, ministrul Apărării.
Instruirea se desfășoară în baza Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate și a planului de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2024. Astfel de antrenamente sunt organizate anual în lunile aprilie, mai, iunie și septembrie.