Reprezentanții a 40 de curți constituționale europene au adoptat o Declarație comună la Chișinău. CC, garant al democrației
Curțile Constituționale (CC) joacă un rol esențial în asigurarea respectării prevederilor constituționale și, în pofida provocărilor, trebuie să protejeze democrația. Este declarația comună a președinților curților constituționale europene, care au participat timp de două zile la un congres al Înaltelor Curți, desfășurat la Chișinău.
În cadrul unui briefing, președinta Curții Constituționale din Republica Moldova, Domnica Manole, a reiterat importanța instanței supreme în menținerea statului de drept.
„Rolul Curților Constituționale în timpul stărilor de urgență este să se asigure că autoritățile acționează în limitele constituționale și ponderează cu atenție preocupările legate de drepturile omului. În ciuda provocărilor, Curțile noastre trebuie să rămână fidele acestei sarcini cruciale”, a declarat Domnica Manole.
Fostul președinte al Curții Constituționale din Republica Moldova, Alexandru Tănase, susține că, de la Independență, Înalta Curte din țara noastră a fost instituția care a fost chemată să rezolve cele mai complicate crize și situații. Acesta a mai declarat în cadrul emisiunii „În context” că președinția Conferinței, deținută de țara noastră, reprezintă un semn de recunoaștere a faptului că în Republica Moldova există justiție constituțională.
„Faptul că în Republica Moldova în acești 30 de ani de zile noi am avut mereu o alternanță la guvernare, faptul că în Republica Moldova în acești ani au avut loc alegeri libere, faptul că avem partide politice, mass-media liberă, societate civilă care poate activa nestingherit, în mare parte este și rolul Curții Constituționale, care a știut mereu să tempereze, pe de o parte, anumite porniri autoritare”, a explicat Alexandru Tănase.
Amintim că în perioada 22-23 mai 2024, Republica Moldova a găzduit în premieră cel de-al 19-lea Congres al Conferinței Curților Constituționale Europene. La eveniment au participat 40 de delegații străine și judecători ai Curților Constituționale Europene. În cadrul Congresului, magistrații au decis crearea unui comitet care va elabora un raport în privința Curții Constituționale din Kosovo, care a depus o cerere de a se alătura platformei. O altă decizie luată a vizat transmiterea președinției platformei către Albania, după ce mandatul de trei ani pe care l-a deținut Republica Moldova a expirat.