Mai mulți deținuți din stânga Nistrului ar putea fi eliberați până la sfârșitul anului, anunță vicepremierul Oleg Serebrian
Până la sfârșitul acestui an, mai multe persoane deținute în penitenciarele din stânga Nistrului ar putea fi eliberate. Deși a evitat să dea nume, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat la Jurnal TV că discuțiile cu Tiraspolul sunt mai temperate în ultima perioadă. Cu toate acestea, a spus oficialul, Chișinăul mizează pe sprijin extern în vederea susținerii cetățenilor moldoveni deținuți ilegal în regiunea transnistreană.
„Eu sunt convins că, cel puțin, câțiva până la finele anului vor mai fi eliberați. La toate reuniunile am abordat subiectul acestor oameni, în anumite cazuri s-a reușit, în altele încă nu, dar cel puțin pe câteva dosare sper să ne mișcăm. Nu vreau să dau numele lor, pentru că nu știu dacă le-ar face bine și lor”, a declarat Serebrian.
Potrivit lui Serebrian, în cele mai multe cazuri, nici cetățenii încarcerați, nici autoritățile de la Chișinău nu cunosc cauzele învinuirilor și condamnărilor.
„În multe cazuri, cum este cazul lui Stanislav Mânzărari, nu cunoaște nici el, nici familia, motivul pentru care a fost închis. Am vorbit cu tatăl lui, am încercat să înțeleg dedesubturile. Cazul era legat de cel al lui Andrei Samonii. Samonii, care era ca și cum principalul vinovat, nu mai este întemnițat, dar Mânzărari rămâne oricum în continuare închis. Sunt foarte multe nelămuriri în aceste dosare. În unele din ele nici așa-zișii inculpați nu-și cunosc învinuirile care li se aduc, nici apropiații, și nici măcar noi, care, împreună cu comunitatea internațională, încercăm să aflăm măcar crâmpeie. Noi, împreună cu OSCE, încercăm să aflăm crâmpeie din dosare, este invocat secretul anchetei”, a punctat oficialul.
Vicepremierul pentru Reintegrare și-a exprimat încrederea că partenerii externi vor continua să ofere sprijin cetățenilor moldoveni deținuți ilegal în stânga Nistrului. În același timp, el a spus că mizează pe deschiderea și înțelegerea Tiraspolului.
„Contăm pe înțelegerea Tiraspolului a situației și contăm mai departe pe sprijinul partenerilor externi care se implică în aceste cazuri. Chiar și acum va fi în curând o misiune medicală care va ajunge la mai mulți din acești deținuți pentru a stabili exact starea lor, inclusiv cea psihologică”, a declarat Oleg Serebrian.
Menționăm că săptămâna trecută activistul civic Victor Pleșcanov, încarcerat în iunie 2022 ilegal de așa-numitele structuri de forță de la Tiraspol, a fost eliberat din închisoare. Potrivit lui Serebrian, eliberarea acestuia a fost din motive de sănătate.
Reamintim că activistul civic Victor Pleșcanov a fost condamnat de o instanță ilegală din Tiraspol la trei ani și două luni de închisoare pentru poziția critică față de autoproclamatele autorități din regiunea transnistreană.
Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, el a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv aflarea acesteia în stânga Nistrului.
Amintim, potrivit raportului de țară al Departamentului de Stat al SUA privind situația drepturilor omului în R. Moldova pentru anul 2023, regiunea transnistreană a fost marcată de fenomene precum tortura, tratamente inumane sau degradante, condiții proaste de detenție, cazuri de deținuți politici, restrângerea libertății de exprimare, limitarea libertății presei și impunitatea.
Observații similare se regăsesc și în rapoartele de monitorizare ale Asociației Promo-LEX, care a constatat că de abuzurile sus-menționate se face responsabilă administrația separatistă de la Tiraspol.