Social

Gospodării din 20 de raioane vor primi finanțare pentru eficientizarea energetică

Centrul Național pentru Energie Durabilă a identificat mai multe gospodării din aproximativ 20 de raioane din țară, care vor beneficia de audituri energetice, realizate prin intermediul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile în Republica Moldova”. Astfel, cetățenii vor beneficia de aceste audituri și ulterior în funcție de necesități vor primi finanțare pentru eficientizarea energetică a locuinței, a precizat directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Munteanu, la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova.

Aceștia de fapt sunt reprezentanți ai celui de-al treilea lot care au fost identificați pentru a beneficia de audit energetic în vederea pregătirii proiector de reabilitare energetică a locuințelor, izolarea termică a clădirii, schimbarea instalației de încălzire, izolarea termică a tavanului. Identificarea lor s-a făcut în baza unor criterii care au la bază gradul de voluntare energetică. În primul rând, se dă prioritate familiilor care au cei mai mulți copii, repartizate în profil teritorial, plus familii care au și persoane cu nevoie speciale. Respectiv, noi la zi avem identificate practic 91 de gospodarii casnice din această categorie. O parte a beneficiat de audit energetic, iar o parte deja au depus cereri pentru finanțare”, a declarat directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă.

În unele gospodării casnice sunt necesare lucrări de termoizolare termică a pereților și a tavanului, inclusiv schimbarea geamurilor, a mai spus Ion Munteanu.

Se evidențiază în mod prioritar necesitatea îmbunătățirii sistemului de încălzire centrală pe biocombustibili solizi, calorifere noi, cu sistem de alimentare inclusiv de producere aplicată de menajere. Programul este planificat cel puțin până în 2027, când urmează să fie revăzute condițiile de finanțare, dar pentru programul dat sunt preconizate 1,4 miliarde de lei. Peste 750 de milioane de lei sunt alocate prin intermediul bugetului de stat. Cum avansăm cu aceste gospodării casnice și cu această categorie de beneficiari vom lansa chiar la începutul acestui an un produs de finanțare dedicat gospodăriilor casnice obișnuite și simple, care vor avea capacitatea și posibilitatea singure să își contracteze servicii de audit energetic”, a spus Munteanu.

Precizăm că sprijinul financiar acordat de Centrul Național pentru Energie Durabilă constituie 95% din valoarea totală eligibilă a investiției, iar contribuția beneficiarului reprezintă 5%. Rapoartele de audit energetic au fost elaborate cu sprijinul GIZ Moldova, prin intermediul proiectului „Eficiență Energetică și Energii Regenerabile în Republica Moldova”.

Citește mai mult