Social

Cupola și fațada Circului au fost restaurate. În aproximativ zece ani, clădirea ar putea fi complet funcțională

Conservarea și restaurarea Circului din Chișinău s-a încheiat, după mai bine de un an de lucrări. Cupola a fost complet restaurată și iluminată pe timp de noapte, iar fațada vitrificată a clădirii a fost înlocuită. Chiar și așa, Circul va rămâne în continuare cu ușile închise. Autoritățile trebuie să identifice 11 milioane de euro pentru a putea repara integral edificiul inclus în lista celor mai bune structuri arhitecturale din Europa.

Prima etapă a lucrărilor de conservare și restaurare a clădirii a costat peste 2,2 milioane de euro, bani oferiți de Uniunea Europeană, prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD. Pentru ca edificiul să fie funcțional, sunt necesare lucrări capitale la arena mare, la cea mică și în holuri. De asemenea, trebuie înlocuite toate rețelele inginerești.

„În momentul în care apare finanțarea, și finanțarea este deplină, va fi etapa a doua. În cazul în care finanțările vor fi în tranșe, respectiv iarăși etapa a două se va diviza în câteva etape. În aproximativ zece ani ar putea fi gata. Una din primele necesități care sunt acum este trasarea rețelelor tehnico-inginerești, conectarea și restabilirea conectării edificiului la apă, la canalizare și restabilirea iluminatului”, a explicat managerul de proiect Andrei Vasilache.

„Ultimele reprezentații au fost în 2002, așa că aici nu s-au mai ținut programe de 22 de ani. Colectivul a fost trimis într-un concediu pe perioada reparațiilor. Aceste reparații fiind începute, nu au mai fost finisate niciodată. În prezent, la Circul din Chișinău activează 11 persoane”, a menționat directorul general al Circului, Andrei Locoman.

Președinta Maia Sandu și-a amintit cu nostalgie de zilele din copilărie, când venea la Circul din capitală. Ultima dată, spune șefa statului, a fost la circ în 1994.

„Întotdeauna mi-a plăcut să vin la Circ, mi-a plăcut să văd animăluțe, mi-a plăcut să văd tot felul de exerciții care te lăsau cu sufletul la gură și, așa cum am mai spus, cred că în '94 am fost ultima dată. Este foarte trist că atâția ani și copiii și maturii din Republica Moldova au fost privați de această posibilitate. Sper să putem să finalizăm lucrările cât mai repede și să redăm Circul cetățenilor noștri”, a declarat Maia Sandu.

Uniunea Europeană a alocat peste 1.800.000 de euro pentru expertiza tehnică detaliată, pentru proiectare și lucrările de reparație efectuate la prima etapă. Finanțările ar putea continua și la etapa a doua.

„Analizăm posibilitățile de a sprijini acest proiect și în viitor. Cel mai important este că situația nu s-a înrăutățit, este stabilă, clădirea are un acoperiș nou. Acum ne putem gândi la etapele următoare ca să reînviem această clădire”, a spus ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks.

„Restaurarea și conservarea acestei clădiri face parte dintr-un proiect finanțat de UE. Suntem foarte mândri că am reușit să conservăm clădirea ca să nu mai fie deteriorată și este protejată de efectele adverse ale vremii”, a specificat reprezentanta PNUD, Daniela Gasparikova.

Circul din Chișinău a fost construit în 1981, iar activitatea acestuia a fost întreruptă în octombrie 2004. Spectacolele au fost reluate peste zece ani doar pe arena mică. Edificiul Circului din Chișinău a fost inclus în 2022 în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat.

Citește mai mult