Internațional

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a fost înmormântat în orașul său natal. Mii de oameni i-au adus un ultim omagiu

Președintele Ebrahim Raisi a fost înmormântat, joi, în orașul sfânt iranian Mashhad. Zeci de mii de oameni, oficiali militari și guvernamentali iranieni, precum și clerici de rang înalt au participat la funeralii. Raisi a murit duminică într-un accident de elicopter, scrie Europa Liberă.

Joi dimineață, mii de oameni în negru s-au adunat de-a lungul unui bulevard principal din orașul Birjand, unde Raisi a servit cândva ca membru al Adunării Experților din provincia Khorasan de Sud a Iranului. Acolo și la Mashhad, mulțimea îndoliată de pe străzi a întins mâna către un camion care transporta sicriul în care era fostul președinte, aruncând cu flori și obiecte pentru binecuvântare.

Ebrahim Raisi a fost înmormântat în altarul cu cupolă de aur Imam Rez, din Mashhad. Este cel mai sfânt loc islamic al Iranului și venerat ca locul de odihnă al Imamului Ali al-Reza, din secolul al IX-lea.

Trei milioane de oameni au participat la ceremonia de înmormântare de la Mashhad, potrivit agenției de știri de stat IRNA.

Opt pasageri și membri ai echipajului au murit duminică, 19 mai, în accidentul de elicopter din nord-vestul Iranului. Unul din cele trei elicoptere din suita prezidențială s-a prăbușit pe un teren montan, lângă granița cu Azerbaidjan. Printre victime s-au numărat președintele Ebrahim Raisi și ministrul de Externe, Hossein Amirabdollahian.

Iranul a proclamat cinci zile de doliu pentru Raisi, președintele care a adoptat politicile dure ale mentorului său, ayatollahul Ali Khamenei, menite să întărească puterea clericală șiită, să restrângă disidența publică și să adopte o linie dură în chestiunile de politică externă.

Ceremonia de comemorare a fostului ministru de Externe, Amirabdollahian, a avut loc la Ministerul de Externe din Teheran, unde ministrul de resort interimar, Ali Bagheri Kani, l-a descris drept un martir care „garantase caracterul revoluționar al ministerului de Externe”.

Amirabdollahian a fost înmormântat la sud de Teheran, în altarul orașului Shah Abdolazim al lui Rey, un mausoleu în care sunt îngropați politicieni și artiști iranieni de seamă.

Raisi, în vârstă de 63 de ani, a fost considerat principalul candidat la succesiunea liderului suprem, Ali Khamenei, în vârstă de 85 de ani, care deține puterea supremă în Iran.

Mohammad Mokhber, care fusese prim-vicepreședinte, este președinte interimar până la alegerile prezidențiale programate pentru 28 iunie.

Citește mai mult