Internațional

SUA pregătesc un pachet de armament în valoare de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de 275 de milioane de dolari pentru Ucraina, care va include obuze de artilerie de 155 mm, muniție aeriană de precizie și vehicule terestre, au declarat joi trei oficiali americani pentru Reuters.

Forțele Moscovei au bombardat luni de zile orașul Harkov din nord-estul țării și au lansat un asalt terestru în nordul regiunii înconjurătoare la 10 mai, ofensivă despre care Kievul spune că a blocat-o deocamdată pe două linii de atac.

Pachetul include în principal muniții, dar și vehicule concepute pentru a recupera tancurile dezactivate și alte echipamente grele de pe câmpul de luptă, un semn că SUA se așteaptă ca atacurile și pierderile de echipamente să continue.

Ajutorul în armament, care ar putea fi anunțat chiar vineri, va recurge la prerogativa prezidențială de retragere, care îl autorizează pe președinte să transfere articole și servicii din stocurile americane fără aprobarea specifică a Congresului în timpul unei situații de urgență.

Atunci când a aprobat un pachet suplimentar de ajutor de 95 de miliarde de dolari, destinat cu precădere Ucrainei, Israelului și Taiwanului, Congresul a autorizat diverse forme de ajutor pentru Ucraina în valoare de 60,8 miliarde de dolari, inclusiv articole din cadrul autorității prezidențiale de retragere a fondurilor în valoare de 8 miliarde de dolari.

Analiștii militari se așteptau la o creștere a portofoliului de comenzi al RTX, alături de alte companii importante care primesc contracte guvernamentale, precum Lockheed Martin, General Dynamics și Northrop Grumman, în urma adoptării legii suplimentare de cheltuieli.

Citește mai mult