Justiție

Ministra Justiției: Alegerea procurorului general este o condiționalitate care trebuie îndeplinită cât mai curând

Alegerea procurorului general este o condiționalitate care trebuie îndeplinită cât mai curând, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, la o emisiune televizată de la Pro TV. Potrivit ei, numirea procurorului general este una dintre cerințele înaintate de Uniunea Europeană în contextul în care la sfârșitul lunii iunie ar putea începe negocierile de aderare a țării noastre la UE.

Avem ședința Consiliului la care vom examina admisibilitatea dosarelor dacă sunt toate documentele și certificatele cu privire la condițiile pe care trebuie să le întrunească un candidat. În funcție de aceasta, ne propunem cât mai rapid să facem și interviurile în una-două săptămâni. Este și o condiționalitate pe care trebuie să o îndeplinim cât mai repede. Este un obiectiv, dar depinde și cum o să ne facem temele pentru acasă. Nu pot să fixez o dată, pentru că suntem un organ colegial, dar cu siguranță și membrii CSP conștientizează importanța acestui concurs pe care trebuie să îl finalizăm cât mai rapid”, a spus ministra.

Veronica Mihailov-Moraru a precizat că au fost luate măsuri și s-au făcut modificări la regulamentul cu privire la selecția procurorului.

Am făcut unele concretizări, ce facem dacă aplică doar doi candidați și dacă există posibilitatea de a prelungi ca să fie un concurs veritabil și cât mai multe dosare, am precizat ce ține de temeiurile de recuzare. Noi ne-am dorit să introducem soluția cu privire la aplicarea medianei, așa cum ne-a recomandat și societatea civilă. Totodată, în cazul în care se constată că un membru a depunctat fără nici o argumentare, în acest caz CSP va putea să decidă excluderea fișei acesteia și să meargă mai departe cu concursul. Modificările au fost luate ca să nu fim puși în situația că, în lipsa unei prevederi legale, să anulăm concursul”.

Ministra Justiției spune că această funcție este importantă în contextul integrării europene, iar viitorul procuror general are multe de realizat.

Ne-am fi dorit să fie mai mulți candidați, am lăsat mesaje și la ședința Consiliului Superior al Procurorilor. Atâția au avut curaj să-și asume, funcția de procuror general nu este simplă. Este o asumare de răspundere foarte importantă în contextul în care se află acum R. Moldova, dar este important să fie și dorință. Mandatul procurorului general va fi unul important, are multe de făcut în contextul de integrare europeană”, a conchis Mihailov-Moraru.

Amintim că Consiliul Superior al Procurorilor va examina astăzi, 24 mai, în ședință închisă, dosarele celor patru pretendenți la funcția de procuror general. Este vorba despre actualul procuror general interimar, Ion Munteanu, adjunctul șefei Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, procurorul Alexandru Cernei și ex-lectorul universitar Grigore Vornicescu. Consiliul va decide dacă pretendenții îndeplinesc condițiile de participare la concurs și va stabili data, ora și locul desfășurării interviului.

În cazul în care candidatul nu întrunește condițiile de participare la concurs, acesta va fi exclus, printr-o hotărâre motivată a CSP. Numirea procurorului general este una din condițiile pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Amintim că, pe 15 aprilie, Consiliul Superior al Procurorilor a inițiat un nou concurs pentru alegerea unui procuror general, după ce precedentul a eșuat în urma scandalului de depunctare a unui candidat. De această dată, CSP a elaborat un nou regulament, pe care l-a consultat și cu experții Comisiei Europene, pentru a nu admite blocajele anterioare.

Citește mai mult