Politic

Mihai Popșoi, despre o „posibilă” vizită a lui Blinken în R. Moldova: „Este mereu așteptat la Chișinău”

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken este mereu așteptat la Chișinău, a declarat vicepremierul Mihai Popșoi într-un interviu pentru Digi24. Întrebat dacă oficialul american va vizita Republica Moldova, ministrul Afacerilor Externe nu a infirmat și nici confirmat informația apărută joi în presă. Vizita, neconfirmată încă oficial, ar fi un semn că Republica Moldova rămâne importantă în actualul context regional, au apreciat experții invitați în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la Moldova 1.

Antony Blinken este mereu așteptat la Chișinău, proverbiala ospitalitate a noastră e binecunoscută. În lipsa unei confirmări oficiale din partea partenerilor noștri nu pot nici să confirm, nici să infirm, doar să zic că este binevenit oricând decide domnia sa să vină”, a spus Mihai Popșoi.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, spune că nu cunoaște despre o posibilă vizită a secretarului de stat al SUA în țara noastră. Declarația a fost făcută pentru presa din România la Forumul internațional de securitate de la București. Totodată, speakerul a precizat că Blinken este așteptat mereu de autoritățile de la Chișinău.

Pe de altă parte, este un mesaj transmis Federației Ruse că SUA au revenit în regiune, că interesul lor este acolo, chiar dacă o perioadă foarte scurtă de timp ar fi părut că este altfel și că Moscova nu va reuși să străpungă această unitate a partenerilor occidentali nici în Ucraina, dar nici în alte state din regiune, ceea ce este important”, a spus președinta Asociației Experts for Security and Global Affairs, România, Angela Grămădă.

În opinia expertului Mihai Mogâldea, ar fi cea mai importantă vizită din ultima vreme, dată fiind notorietatea și poziția importantă pe care o are secretarul de stat al Statelor Unite, Antony Blinken.

L-am văzut în ultima perioadă în mai multe vizite în regiunea noastră, mă bucur că suntem și noi în rândul țărilor care prezintă interes pentru SUA. Asta înseamnă că suntem mai protejați, suntem în vizorul SUA și acest lucru trebuie să ne bucure pentru că de asistența americană beneficiază cetățenii noștri”, a declarat directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea.

Expertul Andrei Curăraru consideră că Republica Moldova ar avea nevoie de un acord de securitate și apărare cu Statele Unite ale Americii, similar celor semnate cu Franța și cu Uniunea Europeană.

Un astfel de acord în care SUA să ne susțină în dezvoltarea capacității de securitate și apărare. Această vizită vorbește și despre faptul că Republica Moldova este destul de înalt pe agenda SUA. Antony Blinken nu este un funcționar de talie medie. Vorbim despre interes în casa Albă, în biroul Oval pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova”, a precizat expertul în domeniul integrării europene, politici anticorupție și Securitate, WatchDog, Andrei Curăraru.

Amintim că, pe 23 mai, G4Media a scris cu referire la surse oficiale că reprezentanții Republicii Moldova și cei din SUA discută despre o posibilă vizită la Chișinău a secretarului de stat al SUA Antony Blinken. Pe de altă parte, reprezentanți ai Ministerului de Externe de la Chișinău au precizat pentru „Teleradio-Moldova” că nu dețin deocamdată informații în acest sens.

Aceasta ar fi a doua vizită a șefului diplomației americane la Chișinău după cea din martie 2022. Atunci, oficialul american s-a aflat la Chișinău timp de două zile. Blinken s-a întâlnit cu președinta Maia Sandu, fosta prim-ministră Natalia Gavrilița și ex-ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Citește mai mult