Politic

Maia Sandu: Acordul de securitate cu UE este un acord umbrelă pentru conlucrarea pe care o avem în domeniul securității

Acordul semnat recent pe domeniul securității cu Uniunea Europeană este un instrument prin intermediul căruia blocul comunitar va ajuta instituțiile de la Chișinău să devină mai reziliente în fața provocărilor cibernetice, informatice și hibride. Declarația a fost făcută de președinta Maia Sandu, care a accentuat necesitatea acestui parteneriat în contextul situației geopolitice din regiune.

Președinta statului a declarat că acest acord este încă unul din mecanismele în cadrul cărora Republica Moldova se poate bucura de sprijin din partea Uniunii Europene, care este un partener important în acest sens.

Este un acord umbrelă pentru activitățile pe care le avem, pentru conlucrarea pe care o avem în Uniunea Europeană, în domeniul securității. Este important ca să creștem reziliența noastră ca stat. Reziliența instituțiilor și reziliența cetățenilor. Pentru că noi, fiecare dintre noi, trebuie să înțelegem care sunt riscurile, pericolele și să putem să ne protejăm mai bine pe tot spectrul. Și combaterea dezinformării și să consolidăm instituțiile statului”, a spus Maia Sandu.

Parteneriatul de Securitate a fost semnat la 21 mai la Bruxelles și va permite țării noastre să se alinieze mai rapid la Politica Externă și de Securitate Comună a Uniunii Europene. De asemenea, va fi consolidată asistența pentru apărare prin intermediul Instrumentului European pentru Pace. Astfel, Republica Moldova va contribui mai activ la pacea și securitatea europeană.

Citește mai mult