Politic

Comuniștii și socialiștii au protestat împotriva politicilor din domeniul educației. Reacția Ministerului

Simpatizanți și membri ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au ieșit astăzi, 24 mai, în stradă. Aceștia au protestat în centrul capitalei față de politicile promovate de ministrul Dan Perciun în domeniul educației. Opoziția a acuzat guvernarea că ar fi adus sistemul educațional într-o situație „dezastruoasă”. Contactată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației și Cercetării, Angela Motruc, a declarat că instituția „nu comentează declarațiile politice” ale opoziției.

Captură foto
Sursa: Captură foto

Președintele fracțiunii BCS din Parlament, socialistul Vlad Bătrîncea, a criticat fuzionarea mai multor instituții de învățământ, precum și intenția UTM de a fuziona cu USM. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrîncea, l-a acuzat pe ministrul Dan Perciun inclusiv de presiuni asupra administrațiilor publice locale. „Acest ministru a distrus totul”, a precizat Bătrîncea.

La acțiunea de protest au participat și alți parlamentari din fracțiunea BCS. Aceștia susțin că acțiunile ministerului nu sunt orientate spre dezvoltarea țării și educarea populației, dar spre „distrugerea” sistemului educațional. „Nu lichidării școlilor!” - a scandat mulțimea.

Contactă pentru un comentariu, Angela Motruc a declarat că Ministerul Educației nu comentează, deocamdată, declarațiile și acuzațiile „politice” ale opoziției. Ea a precizat că ministrul Dan Perciun ar putea veni cu o reacție, mai târziu.

Amintim că rectorii USM și UTM s-au înțeles să fuzioneze pentru a constitui o universitate competitivă, iar Ministerul Educației a anunțat că sprijină procesul. Anterior, aceste universități au absorbit centre de cercetare și alte universități mai mici. Politehnica a transformat fosta Universitate Agrară în două facultăți de profil și a reanimat campusul de pe strada Mircești. Anterior, Guvernul a motivat politica de optimizare în sistemul educațional prin actualizarea la realitățile demografice și prin eficientizarea cheltuielilor. Statisticile arată că, în ultimii zece ani, numărul elevilor a scăzut cu aproximativ 11 la sută.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult