Economic

INTERVIU // Alexandru Bădărău: Mai multe culturi de pe câmpuri sunt afectate de secetă în sudul țării

„Avem semnale de la fermieri că mai multe culturi de pe câmpuri sunt afectate de secetă, în special în raioanele de sud și de nord”, a anunțat directorul Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, în cadrul știrilor amiezii de la Moldova 1. Potrivit lui, este necesară crearea comisiilor de specialitate pentru a verifica zonele afectate de secetă și a identifica măsuri de suport.

Moldova 1: Rămânem la acest subiect și discutăm cu directorul Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, care este în legătură directă cu noi. Pentru început, să ne spuneți cum apreciați răspunsul autorităților până la acest moment, cât de mulțumiți sunteți după discuțiile care au avut loc cu șefii direcțiilor agricole raionale după ce ați semnalat despre riscurile secetei și în acest an?

Alexandru Bădărău: Noi ne-am propus din start să avem o comunicare directă și eficientă cu Ministerul Agriculturii și cu Guvernul Republicii Moldova pentru a lucra și a veni în întâmpinarea acelor fermieri care sunt afectați de calamitățile naturale pentru că cu toții avem un scop de a dezvolta economia Republicii Moldova și în general ramura care este foarte vulnerabilă - agricultura.

Având în vedere acel comunicat de presă pe care l-am elaborat ieri și primul semnal pe care l-am adresat Ministerului Agriculturii, noi, de fapt, ne-am atins scopul pentru a da o primă alarmă și de a identifica, cum ați spus și Dumneavoastră corect, acele zone pentru că ele de fapt există. Noi avem multe semnale din teritoriu de la fermieri care deja sunt afectați și multe culturi de pe câmpuri sunt afectate de secetă, în special în zona de sud, raioanele Taraclia, Cahul și Cantemir. Deci în aceste zone fermierii ne-au relatat că efectele secetei sunt unele foarte mari.

Moldova 1: Potrivit Ministerului, starea culturilor de toamnă este bună la nivel național. Totuși, în unele regiuni semănăturile au avut de suferit din cauza lipsei de precipitații. Cum apreciați Dumneavoastră situația actuală din agricultură?

Alexandru Bădărău: Situația actuală din agricultură per general în țară poate fi una bună, dar nici pe departe nu o putem declara satisfăcătoare sau excelentă. Noi avem agricultori, inclusiv din zonele de nord, care ne-au semnalat și ne-au expediat video și fotografii. Președintele asociației, făcând unele vizite în teritoriu, a văzut la modul direct, la modul propriu, starea acelor culturi, care să nu zicem că sunt afectate sută la sută, dar, după legea care este la noi, o afecțiune de mai mult de 30% cu siguranță există la moment. Asta a și fost intenția noastră inițială: de a iniția cât mai urgent grupurile de lucru și de a identifica acele zone afectate. Pentru că știm bine că, pe timp de vară, acele ploi care chiar au fost în ultimele câteva săptămâni nu au fost în întreaga țară. Au ocolit unele zone, în unele zone a plouat. Deci putem să spunem că unii agricultori au avut noroc, alții nu prea au avut noroc. De aceea și e important să-i ajutăm pe cei care se află în dificultate și sunt afectați de secetă.

**Moldova 1: Ce măsuri trebuie să întreprindă autoritățile pentru a ajuta agricultorii să depășească aceste dificultăți?

Alexandru Bădărău: În primul rând, trebuie să avem acea comunicare cu toți agricultorii și pentru ca să-i informăm corect, cum să inițieze acele proceduri de constatare a stării de calamitate în care se află. Pentru că, la nivel de fermieri mici și micro, această informație nu prea este cunoscută și ei nu cunosc acele proceduri. Acesta, de fapt, este scopul asociației noastre, ca să îi ghidăm și să îi putem ajuta în a parcurge corect toate etapele în declararea în primul rând a stării de calamitate și, ulterior, identificarea cu ajutorul Guvernului și implicit din partea partenerilor a unei măsuri de suport.

Noi încă nu am făcut unele propuneri, dar urmează să avem ședința Consiliului de administrare în ziua de luni, la care se va discuta un plan de acțiuni sau de măsuri, de propuneri, inclusiv pentru a discuta cu Ministerul și Guvernul implicit cu referire la acele măsuri de suport pentru fermierii afectați.

Moldova 1: Poate că e prematur să vă întrebăm, dar totuși ce pierderi estimați din cauza secetei?

Alexandru Bădărău: Sincer să vă spun, nu putem la etapa aceasta evalua pierderile pentru că ele, de fapt, se fac în teritoriu, fiind vizitată fiecare gospodărie în parte. Pentru că, de la caz la caz, aceste efecte ale secetei sunt diferite. Cum am menționat un pic mai devreme, ploile care au fost în luna mai, au fost pe unele zone, pe alte zone nu a plouat și din acest considerent este în prezent foarte dificil de a aprecia mărimea efectelor acestei secete, pe care o vedem zi de zi. Practic, în ultima săptămână se accentuează de la o zi la alta.

Citește mai mult