Externe

Raport OMS: Pandemia covid-19 a scăzut speranța de viață cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

Pandemia covid-19 a scăzut speranța de viață - în lume - cu aproape doi ani în perioada 2019-2021, dezvăluie vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), anihilând aproape un deceniu de progrese în îmbunătățirea speranței de viață.

Între 2019 și 2021, speranța de viață la nivel mondial a scăzut cu 1,8 ani, ajungând la 71,4 ani (revenind la nivelul din 2012). În mod similar, speranța globală de viață sănătoasă a scăzut cu 1,5 ani, ajungând la 61,9 ani în 2021.

Raportul 2024 evidențiază, de asemenea, modul în care efectele au fost resimțite în mod inegal în întreaga lume. OMS precizează că America și Asia de Sud-Est au fost cele mai afectate, speranța de viață scăzând cu aproximativ 3 ani, iar speranța de viață sănătoasă cu 2,5 ani între 2019 și 2021. În schimb, regiunea Pacificului de Vest a fost afectată în mod minim în primii doi ani ai pandemiei, cu pierderi de mai puțin de 0,1 ani în ceea ce privește speranța de viață și de 0,2 ani în ceea ce privește speranța de viață sănătoasă.

„Continuă să se înregistreze progrese majore în domeniul sănătății la nivel mondial, cu miliarde de oameni care se bucură de o sănătate mai bună, de un acces mai bun la servicii și de o mai bună protecție împotriva urgențelor sanitare", a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Dar trebuie să ne amintim cât de fragile pot fi progresele. În doar doi ani, pandemia COVID-19 a șters un deceniu de câștiguri în ceea ce privește speranța de viață. De aceea, noul Acord privind pandemiile este atât de important: nu numai pentru a consolida securitatea sanitară globală, ci și pentru a proteja investițiile pe termen lung în sănătate și pentru a promova echitatea în interiorul țărilor și între acestea".

Totodată, în raportul prezentat de OMS se menționează că COVID-19 a apărut rapid ca o cauză principală de deces, ocupând locul al treilea în topul celor mai mari cauze de mortalitate la nivel mondial în 2020 și al doilea în 2021. Aproape 13 milioane de vieți au fost pierdute în această perioadă. Cele mai recente estimări arată că, cu excepția regiunilor din Africa și Pacificul de Vest, COVID-19 s-a aflat printre primele cinci cauze de deces, devenind în special principala cauză de deces în America pentru ambii ani.

Citește mai mult