Tehnologia berii, reinventată de o companie din Germania. Vrea să folosească apă uzată, la producerea băuturii
O companie din Germania a reinventat tehnologia berii - rețeta păstrează ingredientele tradiționale: malțul, hameiul, drojdiile, dar noutatea este apa uzată. Berarii garantează că produsul lor e bun de băut, deși încă nu a intrat în circuit comerical.
Apa uzată este tratată în patru etape la stația de epurare din Weissenburg. Mai întâi, apa este trecută printr-o sită mecanică, apoi are loc purificarea bioligică - microorganismele ajută la sedimentarea substanțelor dizolvate în apă, al treilea pas este eliminarea fosforului prin tratare chimică. Și ultima etapă este dubla filtrare cu ozon și carbon.
Urmează încă o etapă tehnologică unică dezvoltată de Universitatea Tehnică din Munchen și municipalitatea din Weissenburg împreună cu o companie privată.
„Am făcut un proces de purificare intensivă și nu mai rămâne nimic de la stația de epurare. Apa e mai curată decât calitatea solicitată în mod normal. Fac și desalinizare parțială. Ulterior în fabrica de bere îi mai ridică duritatea pentru a putea face o bere mai bună”, spune Uwe Huebner, cercetător.
Deocamdată, costurile sunt prea mari.
„Nu vreau să spun că sunt complet autonom, dar toate berăriile, toți producătorii și furnizorii de bere se gândesc la apă, și berarul este preocupat de apă. Aratăm că se poate prin aceste măsuri să reciclăm și obținem o bere de înaltă calitate”, a menționat Christoph Neugrodda, inginer.
Rețeta de bere recliclată a fost reinventată cu scopul de a demonstra posibilitățile moderne de tratare a apelor uzate.