Social

Culturile agricole, afectate de secetă. Fermier: „De când lucrez, așa ceva nu am văzut”

Seceta din această perioadă afectează culturile agricole. Fermieri spun că în cazul în care în următoarele două săptămâni nu vor fi ploi, roada poate fi compromisă. Agricultorii vor să apeleze la autorități, în speranță că vor primi ajutor. Ministerul Agriculturii a anunțat, pe 24 mai, despre crearea comisiilor speciale în raioane pentru constatarea pagubelor provocate de secetă.

Din cauza deficitului de umezeală în sol, seceta afectează toate culturile. Agricultorii spun că cel mai afectat în această perioadă este grâul. Lanurile cu grâu sunt pârjolite, iar în două săptămâni această cultură trebuie recoltată.

„De când lucrez, și lucrez în gospodărie sătească de 44 de ani, așa ceva nu am întâlnit. La sfârșit de mai ca grâul peste o săptămână să trebuiască să-l strângem”, spune un agricultor.

Ion Brânză, un fermier din satul Sărăteni, raionul Hâncești, spune că va fi un an greu pentru agricultură, dacă în următoarea perioadă nu vor cădea ploi. Antreprenorul spune că, din cauza secetei, în următoarele două săptămâni va fi nevoit să recolteze grâul.

„Referitor la porumb, floarea soarelui, orz, ce mai avem acolo pe lunca Prutului, situația este mai bunișoară, dar oricum este nevoie de apă. Dacă în luna mai nu plouă, situația va fi critică și cu celelalte culturi care sunt. Planta îmbătrânește, nu se mai formează pălăria aceea care trebuie, știulete de porumb și ața mai departe”, spune Ion Brânză, agricultor din Hâncești.

Situația este critică și în sudul țării. Ilie Mardari din Comrat deține peste 600 de hectare de terenuri agricole. Grâul a fost aproape compromis, iar dacă nu vor fi ploi, ar putea să se usuce și culturile de grupa a doua.

„În toamnă totul a mers bine, a rămas puțină umezeală din iarnă. Acum este o secetă puternică, nu mai este ploaie, rădăcina grâului s-a uscat, nu s-a format spicul. Ne gândim că vom cosi acest câmp pentru nutreț. Aici sunt aproximativ 100 de hectare. Dacă nu plouă, nu vom avea nici porumb, nici floarea soarelui”, spune fermierul.

„Situația în momentul de față este dezastruoasă. Nu au fost ploi de o lună. Putem să constatăm că, de la începutul anului până în prezent, au căzut doar 126 mm de precipitații. În luna mai, în această zonă din orașul Comrat, nu au fost deloc precipitații”, a declarat Serghei Ibrișim, șeful Direcției agricultură, Comrat.

Ministerul Agriculturii s-a întrunit, vineri, într-o ședință cu șefii direcțiilor raionale agricultură, în cadrul căreia au discutat despre problemele fermierilor, inclusiv seceta. Autoritățile au decis crearea comisiilor speciale în raioane pentru constatarea pagubelor provocate de arșiță. Ministerul Agriculturii va institui comisii speciale care vor confirma situația de forță majoră. Agricultorii vor merge ulterior la Camera de Comerț pentru a obține certificatele care permit amânarea datoriilor. Detalii – AICI.

La început de lună, Agenția de Plăți în Agricultură autorizase 280 de cereri și aproximativ 40 de milioane de lei, compensații pentru daunele provocate de seceta și furtuna de anul trecut.

Citește mai mult