LIVE TEXT Evenimentul de semnare a Pactului pentru Europa (DOC)
Pactul pentru Europa, care este similar celui de la Snagov, a fost parafat, duminică, 26 mai, de 13 partide și semnat de 12 în cadrul evenimentului. Lista rămâne deschisă și pentru alte formațiuni, dar și organizații neguvernamentale. Formațiunile politice care au parafat documentul sunt: Partidul Verde Ecologist din Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate; Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei; Partidul Liberal Democrat din Moldova; Partidul Social Democrat European; Partidul Național Liberal; Partidul Puterea Oamenilor; Partidul Mișcarea Alternativă Națională; Platforma DA; Partidul Schimbării; Liga Orașelor și Comunelor; Coaliția pentru Unitate și Bunăstare și Partidul Politic „Voința Poporului”. Pactul pentru Europa a fost formulat de blocul „Împreună” – din care fac parte Platforma Demnitate și Adevăr, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Partidul Schimbării și Liga Orașelor și Comunelor.
UPDATE: Roman Mihăieș (mesaj pe Facebook): „Pactul pentru Europa, semnat astăzi de doar 13 partide. Chestie pozitivă, care va trebui să fie urmată de semnarea de către alte partide, ong, personalități etc. Semnarea acestul Pact a întârziat cu minim 10 ani. Apropo, nu e moment epocal. Politicienii noștri se visează pe postament. Dar munca cea mai grea deja e făcută, RM e tara candidat UE. Realizările în apropierea de UE, regim liber de vize si statutul de țară candidat este meritul guvernărilor Alianțelor pentru integrare europeană, începând din 2009, în care au muncit Guvernele numite de către PPE, PL, PDM, PLDM și al PAS-lui. Așa că după declararea referendumului constituțional, Pactul nu este eveniment epocal, ci de coeziune politică și civică pentru referendumul proeuropean, care contează cu adevărat.”
UPDATE: Partea oficială de semnare a Pactului pentru Europa, acord cu privire la Integrarea Europeană a Republicii Moldova, a fost declarată închisă.
UPDATE: Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Șevcenko, a salutat semnarea acestul document.
„Eu felicit toți liderii politici care au semnat azi acest document, pentru că au găsit o platformă comună, în afară de politică, concurență electorală, dar o platformă care să unească partidele și care s-au adunat aici, astăzi, cu un singur scop - să ducă Republica Moldova în clubul celor prosperi și bogați”.
UPDATE: „Uniunea Europeană nu are culoare politică, are culoarea libertății, a păcii și a prosperității”, a spus ambasadorul Românei în Republica Moldova, Cristian Leon-Țurcanu, prezent la eveniment.
„Azi, aici, la Chișinău, sunt martorul unei dovezi incontestabile a faptului că Uniunea Europeană nu are culoare politică. Am asistat cu satisfacție la încă o etapă foarte importantă pentru parcursul european al Republicii Moldova, un moment în care forțele politice care doresc un viitor prosper și care doresc pace pentru cetățenii Republicii Moldova și-au luat un angajament deloc simplu, care reclamă cooperare și un efort comun, un angajament care reclamă înainte de toate ca interesul cetățeanului, viitorul european al locuitorilor din Republica Moldova, indiferent de etnie, de religie sau limba pe care o vorbesc, să fie pus deasupra intereselor politice”.
UPDATE: Dinu Plîngău, Partidul politic Platforma Demnitate și Adevăr: „Este unul din puținele momente când clasa politică de la Chișinău se unește pentru ceva, ci nu împotriva cuiva. Exemplul României a fost un model pentru noi. Sigur, în R. Moldova avem mici diferențe, și foarte mulți politicieni, cetățeni văd integrarea europeană într-un mod diferit (…) Am reușit să demonstrăm că putem lucra, să demonstrăm că este doar un prim pas, că ulterior urmează să cădem de acord nu cu ce facem mai departe, dar cum facem realizarea acestui obiectiv major, inclusiv prin dialog, căutare de consens, și alte principii extrem de importante. Acest eveniment va ajuta și în procesul de negociere a Acordului de Asociere cu UE”.
UPDATE: Ruslan Codreanu, Partidul Puterea Oamenilor: „Sunt încântat că mai multe forțe politice și-au lăsat orgoliile personale, interesele înguste, și au făcut un prim pas pentru a declara întregii țări și lumi că R. Moldova este o țară europeană, iar singura cale a țării este civilizația și lumea europeană. Astăzi este un eveniment foarte important pentru toată societatea R. Moldova, să arătăm că noi, 13 partide, putem sta la o masă de dialog, să promitem oamenilor că lucrurile pot fi schimbate”.
UPDATE: Ștefan Urîtu, Partidul Voința Poporului: „Acest eveniment este așteptat demult. Aceasta reprezintă voința poporului. Poporul vrea să se unească oamenii care văd și știu ce trebuie de făcut, pot să facă. Deosebirile între noi, cei care suntem semnatari ai acestui document, sunt nu în aspect strategic, strategia este integrarea europeană pentru toți.(…) Eu voi semna acest Pact, fiind convins că respect voința poporului”.
UPDATE: Anatolie Prohnițchi, Partidul Verde Ecologist: „Este un drum deloc ușor, dar altul nu există. Pe parcursul a 30 de ani, unii politicieni iresponsabili, cu abordări provinciale, au supus populația Republicii Moldova stresului variind din extrema stângă în extrema dreaptă. Partenerii noștri din Țările Baltice au ales calea cea dreaptă, avansând an de an și acum sunt parte a lumii civilizate. (...).Republica Moldova are susținerea și asistența totală a verzilor europenei pe drumul nostru european. Să fim uniți și vom avea izbândă”.
UPDATE: Mihai Severovan, PNL: „Acest Pact este și un îndemn, este o bună consolidare a cetățenilor Republicii Moldova pentru integrarea în UE. Noi dorim să fim membri cu toate drepturile depline în familia UE și această dorință o dorim într-un timp cât mai scurt. PNL spune că cel mai scurt drum pentru a adera la UE este reîntregirea RM cu România. De la această tribună permiteți-mi să îndemn forțele politice, cetățenii să muncim mult și pe această cale”.
UPDATE: Fadei Nagacevschi, Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei: „Sunt onorat să prezint PCDE la un eveniment de importanță națională, la un eveniment de manifestare a maturității politice, la un eveniment de formalizare a consensului politic larg cu privire la un subiect, care reprezintă un deziderat de importanță istorică, un deziderat al cetățenilor Republicii Moldova privind ieșirea Republicii Moldova din zona gri a istoriei și revenirea în spațiul european prin integrarea în UE”.
UPDATE: Ion Sula, Partidul Social Democrat European „Astăzi trăim un eveniment cu adevărat istoric. Prin semnarea acestui Pact reiterăm valorile și principiile fundamentale care ne ghidează democrația, statul de drept, respectarea drepturilor omului. Pactul este un manifest al voinței noastre de a deveni parte din marea familie europeană”.
UPDATE: Ștefan Gligor, Partidul Schimbării: „Este important să avem o viziune, o direcție clară în jurul căreia există o coeziune. Este momentul pentru întreaga societate, pentru fiecare cetățean, să susțină un obiectiv care trebuie să devină strategic și național, integrarea europeană a R. Moldova. Acum e timpul să lăsăm diferențele deoparte când vine vorba de integrarea europeană”.
UPDATE: Igor Munteanu, Coaliția pentru Unitate și Bunăstare: „Acest Pact pentru Europa este, în primul rând, un angajament pentru transformare. R. Moldova și cetățenii săi au nevoie de un proiect național pentru transformare, prin stat de drept, prin reguli și legislație pentru fiecare cetățean și cât mai multă coeziune internă. Pactul este expresia unității naționale, pentru că nimeni nu poate monopoliza ideea europeană în R. Moldova”.
UPDATE: Artur Mija, PAS: „Semnarea acestui pact este un eveniment important, dar este mult mai important să acționăm, să promovăm aderarea europeană, să explicăm oamenilor procesul de aderare și beneficiile individuale ale fiecărui cetățean. PAS semnează astăzi Pactul pentru Europa și ne exprimăm convingerea că acest eveniment este doar primul dintr-o serie de acțiuni consecvente, dezinteresate de a oferi cetățenilor Republicii Moldova o viață mai bună, aici, acasă, în Moldova europeană”.
UPDATE Gaik Vartanean, MAN: „Acest pact semnat de MAN nu înseamnă susținerea unui partid sau a unui candidat, dar este pentru ideea națională de integrare europeană la care avem foarte mult de lucrat, unde sunt deocamdată mai multe restanțe și suntem pentru a accelera procesele pentru aderare a țării, dar nu în detrimentul cetățenilor și statului Republica Moldova”.
UPDATE: Documentul a fost semnat de către Alexandru Bujoreanu, din partea Ligii Orașelor și Comunelor. „Această zi va fi reamintită peste ani ca zi a unității, o zi în care ambițiile politice și interesele înguste au fost date la o parte, o zi în care a primat interesul național și dorința sinceră a concetățenilor noștri de a trăi într-un spațiu valoric al libertății, păcii, prosperității și solidarității europene”
UPDATE. Evenimentul a început cu intonarea imnurilor Republicii Moldova și UE.
Amintim că, pe 16 aprilie curent, Blocul „Împreună” format din Platforma DA, LOC, Partidul Schimbării și CUB au lansat o invitație extinsă pentru partidele politice care susțin parcursul european al Republicii Moldova să semneze un Pact similar celui de la Snagov: Pactul pentru Europa.
Menționăm că Declarația de la Snagov este un document semnat la 21 iunie 1995 de către liderii partidelor parlamentare din România, după ce pe 1 februarie 1995 a intrat în vigoare Acordul European, semnat între statul român și țările membre ale Uniunii Europene la data de 1 februarie 1993.
„Întruniți astăzi, 21 iunie 1995, la Snagov, semnatarii prezentei Declarații constată că Strategia națională de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană elaborată de Comisia special constituită în acest scop, din reprezentanți ai partidelor politice parlamentare, ai Guvernului, ai cercurilor academice, ai societății civile exprimă orientarea fermă a României de a-și axa dezvoltarea pe promovarea atributelor unei societăți democratice - statul de drept, pluralismul politic, separarea puterilor, alegeri libere, respectarea drepturilor omului, inclusiv ale persoanelor aparținând minorităților naționale, crearea unei economii de piață eficiente și durabile, compatibile cu principiile, normele, mecanismele, instituțiile și politicile Uniunii Europene”, se arată în Declarație.
Partidele politice care au parafat Pactul pentru Europa
Partidul Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) este un partid politic de centru-dreapta extraparlamentar din Republica Moldova, condus de Dinu Plîngău și constituit în urma protestelor antiguvernamentale din 2015–2016 în baza formațiunii deja existente cu denumirea de Partidul Forța Poporului (PFP) și un grup de activiști ai Platformei Civice Demnitate și Adevăr.
Pentru alegerile parlamentare din februarie 2019, „Platforma Demnitate și Adevăr” a încheiat o alianță cu Partidul Acțiune și Solidaritate, numită Blocul electoral „ACUM Platforma DA și PAS”. Pe 8 iunie 2019, a intrat în vigoare o înțelegere politică temporară între PSRM, Platforma DA și PAS, cu rolul de a recunoaște statutul instituțiilor capturate din Republica Moldova de grupuri oligarhice. Pe baza protocolului, Zinaida Greceanîi (PSRM) a fost aleasă președinte al Parlamentului, Maia Sandu (PAS) a fost aleasă prim-ministru, iar Andrei Năstase (PPDA) a fost ales viceprim-ministru în Guvernul Republicii Moldova și totodată ministru al Afacerilor Interne. Guvernul ACUM a fost demis în noiembrie 2019, cu voturile PSRM și PDM, după ce a fost demarat concursul privind alegerea unui procuror general. Cele două componente ale blocului ACUM au format în Parlament fracțiuni separate încă de la începutul legislaturii. PPDA a fost organizată ca fracțiune „ACUM Platforma DA” care a numărat 12 deputați.
Partidul Național Liberal
Partidul Național Liberal (PNL) este un partid din Republica Moldova, condus de Vitalia Pavlicenco. Congresul de constituire a Partidului Național Liberal (PNL) a avut loc la 16 decembrie 2006.
PNL se declară adeptul ferm al doctrinei liberale moderne și se pronunță pentru constituirea Uniunii interstatale România — Republica Moldova, în vederea accelerării procesului de aderare la UE și de soluționare politică definitivă a conflictului transnistrean.
Liga Orașelor și Comunelor
Liga Orașelor și Comunelor (LOC) a apărut din inițiativa unui grup de primari. Formațiunea a fost înregistrată la 11 mai 2023. Președinte – Alexandru Bujorean, fost membru activ al Partidului Liberal Democrat (PLDM), iar în aprilie 2021 a fost ales președinte al acestui partid. Patru luni mai târziu, pe 1 august 2021, el a demisionat din funcția de președinte al PLDM. Liga Orașelor și Comunelor este un partid politic care împărtășește doctrina tehnocrată și pledează pentru organizarea si conducerea societății pe baze raționale, având în mod deosebit în atenție ramurile productive, iar puterea într-o astfel de societate trebuie să revină managerilor locali și naționali, dar și specialiștilor care au datoria să urmărească dezvoltarea socială pe criterii de eficiență. În acest context, formațiunea se bazează pe implementarea „Cartei europene a autonomiei locale”.
Coaliția pentru Unitate și Bunăstare
Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB) este un partid politic de centru-dreapta, bazat pe ideile liberalismului social. Partidul exprimă voința politică și interesele unor categorii largi de cetățeni, care militează pentru aderarea plenară a statului și societății la structurile politice, economice, sociale și geo-economice ale Uniunii Europene, modernizarea autentică a țării prin asigurarea condițiilor necesare pentru libertate, democrație, inițiativa privată, solidaritate, bunăstare, justiție socială, coeziune europeană și națională. CUB s-a alăturat liberalilor europeni ALDE/Renew Europe, care este cea de-a treia forță în Parlamentul European.
Președintele CUB - Igor Munteanu - conferențiar universitar, fost director executiv al IDIS Viitorul și ex-ambasador al Republicii Moldova în SUA. Are studii în jurnalism, științe politice și drept. S-a constituit în noiembrie 2022.
Partidul Voința Poporului
Partidul Voința Poporului (PVP) înregistrat la 11 iunie 2018, condus de Ștefan Urîtu - doctor în științele fizicii și apărător al drepturilor omului, președinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din Moldova și profesor al Universității de Stat din Tiraspol cu sediul la Chișinău. În perioada august-decembrie 2010, a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova. A fost membru al Frontului Popular și al Partidului Liberal. Fost membru al CEC, Potrivit statutului, formațiunea împărtășește si promovează valorile și principiile democratice validate în timp: libertatea, dreptul la proprietate, toleranța, responsabilitatea, egalitatea în șanse, solidaritatea, suveranitatea, separarea puterilor, piața liberă, statul de drept.
Mișcarea Alternativă Națională (MAN)
Partidul își declară doctrina ca fiind una social-democrată europeană și s-a angajat să propună semnarea unui pact similar cu cel de la Snagov din România din 1995, cu partidele care împărtășesc aceleași viziuni în Republica Moldova.
A fost anunțat la sfârșitul anului 2021 de primarul Chișinăului, Ion Ceban, și lansat oficial la 17 ianuarie 2023, fiind condus de atunci de către Ceban.
Partidul este în opoziție față de guvernarea PAS a Republicii Moldova.
Ion Ceban a fost deputat pe listele PSRM (2014), mandat la care renunță în 2015 în favoarea funcției de consilier PSRM în Consiliul municipal Chișinău (2015-2019). În perioada 2016–2018, a fost consilier prezidențial pe politica internă, secretar, purtător de cuvânt al președintelui Republicii Moldova Igor Dodon.
Partidul „Puterea Oamenilor”
Formațiune, fondată în martie 2021 de către fostul consilier popular european Ruslan Codreanu, care a ajuns între 2018 și 2019 primar interimar al Chișinăului, urmare a problemelor judiciare instrumentate împotriva lui Dorin Chirtoacă. Partidul „Puterea Oamenilor” pune accent pe educație și șanse egale. Reprezentanții formațiunii au spus că nu se regăseau în niciun partid existent și că încearcă să-i convingă pe votanții indeciși. Discursul liderilor formațiunii conțin și mesaje anticorupție.
Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei
Formațiune înregistrată pe 17 aprilie 2021. Este fondată de fostul premier Ion Chicu în guvernarea asumată de Partidul Socialiștilor din noiembrie 2019.
Partidul se declară proeuropean, de centru-dreapta, anunțând obiectivul de integrare în Uniunea Europeană, perspectivă ce ar fi crucială pentru a se evita „dispariția statului” și ar fi unica șansă de reintegrare a regiunii transnistrene. Reprezentanții formațiunii spun că luptă pentru „restabilirea statutului de drept, prin reformarea sistemului politic și a administrației publice, inclusiv prin asanarea sistemului justiției, combaterea corupției”.
Partidul Verde Ecologist (PVE)
Este un partid politic din Republica Moldova care s-a constituit la 9 aprilie 1992. Până în septembrie 2012, s-a numit Partidul Ecologist „Alianța Verde” din Republica Moldova (PEMAVE).
Formațiunea se declară de orientare proeuropeană, pro-română, adeptă a egalității de șanse și promotoare a drepturilor omului. În economie, pledează pentru acordarea de credite preferențiale și granturi, promovarea economiei verzi, inclusiv în agricultură. Totodată, critică elitele politice „corupte” care au deținut funcții în R. Moldova. Cu doi militari de carieră (în rezervă) la cârma partidului, generalul Vitalie Marinuța și colonelul Anatol Prohnițchi, verzii spun că sunt pacifiști, optează împotriva conflictelor de orice gen și că militează pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova.
Partidul Social Democrat European (PSDE)
În 1997-2000, Mișcarea pentru o Moldovă Democratică și Prosperă, în 2000-2022 Partidul Democrat din Moldova - este o formațiune politică de centru-stânga din Republica Moldova. Înființat în anul 1997, PSDE este membru asociat al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), membru cu drepturi depline al Internaționalei Socialiste.
Partidul Schimbării
Este o formațiune politică de centru-dreapta din Republica Moldova, condusă de avocatul Ștefan Gligor. Aceasta a fost înregistrată în primăvara anului 2021.
Partidul se poziționează pe centru-dreapta, fără a preciza clar că promovează o doctrină anume. În manifest se precizează adversitatea față de regimul condus de Vladimir Plahotniuc. Ștefan Gligor a făcut parte din grupul de inițiativă pentru crearea Partidului Acțiune și Solidaritate, dar nu s-a regăsit în partidul Maiei Sandu și nu a mai ajuns membru.
Partidul Acțiune și Solidaritate
PAS este o formațiune politică centristă din Republica Moldova fondată de actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu. Partidul este format pe baza platformei politice „În /pas/ cu Maia Sandu” inițiate la sfârșitul anului 2015.
Formațiunea declară că va lupta cu marea corupție, schemele de delapidare a banului public și pentru curățarea justiției de angajați lipsiți de integritate.
Partidul Liberal Democrat. Președinte Vlad Filat, fostul premier al Republicii Moldova
Conform statutului său, Partidul Liberal Democrat din Moldova este o formațiune de centru-dreapta cu doctrină conservatoare. Obiectivul programatic strategic declarat de către acest partid este reconstrucția și modernizarea Republicii Moldova și crearea statului de drept și a economiei de piață performante. În programul său, Partidul Liberal Democrat din Moldova își propune să devină principalul promotor politic al depășirii decalajelor economice, sociale și de civilizație, care despart Republica Moldova de Europa secolului 21.