Internațional

Spania va oferi Ucrainei ajutor militar în valoare de un miliard de euro. Zelenski anunță semnarea unui Acord bilateral de apărare

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski împreună cu prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez, au semnat un acord bilateral de cooperare în domeniul securității. În acest an, Spania va oferi Ucrainei un ajutor militar de 1 miliard de euro, a anunțat liderul de la Kiev pe pagina sa de Telegram.

Reuters
Sursa: Reuters

Acordul prevede ajutor umanitar, reconstrucția economică, sprijinul pentru reformele ucrainene pe drumul către aderarea la UE și NATO, Formula pentru pace, precum și întărirea sancțiunilor împotriva Rusiei

„Astăzi am discutat cu domnul prim-ministru, în special, despre întărirea suplimentară a apărării noastre antiaeriene și despre cum poate Spania să ajute în acest sens. L-am informat despre situația de pe front, despre încercările Rusiei de a extinde războiul. În aceste săptămâni, soldații noștri se apără de o nouă operațiune ofensivă rusă și, tocmai de aceea, avem nevoie de activarea lucrului comun cu partenerii noștri pentru o mai mare securitate și de constrângerea semnificativă a Rusiei să accepte pacea – prin toate mijloacele. Mulțumesc Spaniei pentru sprijinul semnificativ și cu adevărat salvator acordat Ucrainei în această perioadă de război”, a scris Volodimir Zelenski.

Ziarul El Pais a relatat luni mai devreme că Spania se va angaja să trimită Ucrainei rachete anti-aeriene Patriot fabricate în SUA și 19 tancuri Leopard 2A4 fabricate în Germania, precum și alte arme fabricate în Spania, cum ar fi echipamente anti-dronă și muniție.

Cele 12 rachete care vor fi predate Ucrainei nu includ sisteme complete de apărare antirachetă, a precizat El Pais. Sanchez a spus că nu este posibil să se trimită lansatoare Patriot, dar că Spania deja furnizează rachetele.

Purtătorii de cuvânt ai biroului prim-ministrului și ai Ministerului Apărării au refuzat să comenteze raportul El Pais.

Spania s-a angajat, de asemenea, să ajute la creșterea producției industriei de apărare ucrainene și să studieze oportunitățile de producție comună, în timp ce părțile au convenit să lucreze pentru a rezolva blocajele în aprovizionarea cu echipamente de apărare și pentru a preveni orice circulație ilicită a materialelor de apărare furnizate Ucrainei.

Zelenski a declarat pentru Reuters luna aceasta că aliații occidentali iau prea mult timp pentru a lua decizii cheie privind sprijinul militar pentru Ucraina.

El a spus că face presiuni asupra partenerilor pentru a se implica mai direct în război, ajutând la interceptarea rachetelor rusești deasupra Ucrainei și permițând Kievului să folosească armele occidentale împotriva echipamentului militar inamic care se concentrează în apropierea graniței.

Înainte de întâlnirea cu Sanchez, Zelenski a fost întâmpinat pe pista aeroportului Barajas de regele Felipe al Spaniei, un gest care subliniază importanța vizitei pentru Madrid.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult