Politic

Referendumul din toamnă privind aderarea Republicii Moldova la UE va decide viitorul țării, afirmă fostul președinte al României

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va fi unul istoric și care va da direcția țării pentru multă vreme, cetățenii urmând să decidă viitorul statului. Declarația a fost făcută de către fostul președinte a României, Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1.

Cred că cel mai important lucru care urmează este referendumul din octombrie și alegerile prezidențiale. Referendumul va da direcția țării pentru multă vreme. Este un referendum istoric în care românii din Republica Moldova își stabilesc viitorul. Opțiunea europeană este vitală, ea înseamnă pace chiar dacă și destul zbucium, pentru că e o piață competitivă, piața UE. Dar măcar știi că ai șansa să-ți construiești singur viitorul”, a declarat europarlamentarul.

Precizăm că în această toamnă în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și referendum. Oamenii își vor alege viitorul președinte al țării, pentru un mandat de patru ani. De asemenea, cetățenii vor fi chemați la urne pentru a răspunde, la referendum, la întrebarea: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. La fel, Constituția urmează să fie completată cu un nou titlu: „Integrarea în Uniunea Europeană”.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat anterior că rezultatele referendumului vor avea putere legislativă supremă și nu vor trece printr-un vot suplimentar în Parlament.

Amintim că referendumul constituțional privind aderarea țării noastre la blocul comunitar a fost inițiat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la sfârșitul anului 2023. Scopul referendumului și al modificării Constituției este declararea aspirațiilor de integrare europeană, stabilirea direcției de orientare spre spațiul valoric european, precum și stabilirea integrării europene drept obiectiv strategic pentru Republica Moldova.

Citește mai mult