Politic

„Prima Casă Plus”: Plafonul de creditare crește până la 2,5 milioane de lei, iar termenul de rambursare – până la 30 de ani

Cetățenii Republicii Moldova, care vor să-și procure o locuință, o vor putea face, din 1 iulie, în baza unui nou program guvernamental – „Prima Casă Plus”, care succede programul „Prima Casă”, lansat acum șase ani. Autoritățile cresc plafonul maxim de creditare de la un milion de lei la 2,5 milioane de lei, precum și cota de garantare de către stat – de la 50 la sută la 70%, pentru cetățenii care vor alege să-și procure locuințe în afara Chișinăului. Noul program este destinat tuturor cetățenilor care pot să demonstreze un venit oficial. Declarațiile au fost făcute de prim-ministrul Dorin Recean, în cadrul unei conferințe susținute pe 28 mai.

Șeful Guvernului susține că Programul „Prima Casă Plus” va fi lansat oficial pe 1 iulie 2024. Noul program vine cu cinci noutăți:

  1. Extinderea listei beneficiarilor. Credite în baza noului program vor putea solicita acum nu doar bugetarii, dar și liber-profesioniștii care își pot demonstra venitul oficial.

  2. Suma limită a creditului – dublată. Plafonul maxim de creditare crește de la un milion de lei la 2,5 milioane de lei.

  3. Termenul creditului – mai mare. Cetățenii vor putea accesa credite acum pentru o perioadă de până la 30 de ani, comparativ cu 25 de ani prin intermediul programului „Prima Casă”.

  4. Cota de garantare de către stat – mai mare. Statul va garanta 70 la sută din suma creditului, în cazul în care cetățenii vor alege să-și procure locuințe în afara capitalei. În cazul bunurilor imobile date în folosință cu până la 10 ani până în momentul depunerii cererii, cota de garantare va crește de la 50% la 65 la sută.

Cetățenii care și-au procurat locuințe prin intermediul programului „Prima Casă” vor avea acum posibilitatea să-și schimbe creditorul și condițiile de creditare. De asemenea, cei care au achiziționat o locuință de până la 50 de metri pătrați vor putea să-și procure un nou bun imobil, mai mare, prin Programul „Prima Casă Plus”.

  1. Procedurile de accesare a unui credit prin intermediul noului program guvernamental – digitalizate și simplificate.

„Guvernul construiește o viață mai bună, condiții mai bune, pentru ca cetățenii noștri să continue să-și construiască familiile și viitorul aici, în Republica Moldova”, a declarat prim-ministrul Dorin Recean.

Șeful Cabinetului de miniștri a precizat că autoritatea centrală își propune să privatizeze și să pună la dispoziția companiilor de construcție mai multe terenuri pentru construcții atât în raza municipiului Chișinău, cât și în afara capitalei. Astfel, Guvernul își propune să diminueze presiunea de pe prețurile la case și apartamente.

Precizăm că programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018, iar până în prezent, peste 8 mii de persoane au reușit să obțină locuințe. Conform datelor Ministerului Finanțelor, dintre acestea, peste 5 600 sunt familii, iar peste 2 500 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a beneficiarilor este de 31 de ani.

În primul an, proiectul „Prima Casă” a oferit aproximativ 1200 de credite, iar în 2019, peste 2 700 de credite. Potrivit ultimelor date, programul „Prima Casă” a înregistrat o scădere semnificativă a atractivității sale în 2023, când doar 60 de credite au fost acordate.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult