Politic

Ambasadorul SUA în Republica Moldova: „Referendumul și alegerile din toamnă – un moment-cheie”

Alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) reprezintă un moment-cheie, care va stabili viitorul curs politic al țării noastre. Declarația a fost făcută de ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, într-un interviu pentru TV8. Diplomatul american a dat asigurări că, indiferent de rezultatele votului, Statele Unite ale Americii vor continua să sprijine Republica Moldova și poporul său.

„Aceste alegeri, acest referendum sunt foarte importante, pentru că sunt un moment-cheie. Acum oamenii au ocazia să-și exprime preferințele. Acum vor avea șansa de a spune da, vrem să merge în Europa”, a declarat ambasadorul SUA, Kent Logsdon.

Întrebat cum va putea influența rezultatul celor două scrutine viitoarea relație dintre Statele Unite și Republica Moldova, șeful diplomației americane la Chișinău a declarat că, indiferent de vot, SUA vor rămâne un prieten fidel al țării noastre.

„SUA și Republica Moldova au relații foarte strânse, de 32 de ani. Am fost un partener puternic al Republicii Moldova și al poporului moldovenesc și în vremuri bune, și în vremuri rele. Cum s-ar spune, și la bine, și la greu. Vom fi aici, vom continua să lucrăm cu oamenii din Republica Moldova. (…) Indiferent de rezultatul alegerilor, vom continua să fim prieteni ai Republicii Moldova”, a conchis Kent Logsdon.

De menționat că cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați la toamnă, pe 20 octombrie, la urnele de vot pentru a-și alege viitorul președinte al țării. Deocamdată, oficial, și-au anunțat intenția de a candida președinta Maia Sandu, precum și fostul ministru de Externe în Guvernul Filip, Tudor Ulianovschi. Opoziția parlamentară a admis că ar putea înainta un candidat comun pentru funcția de șef al statului.

Tot pe 20 octombrie, la inițiativa președintei Maia Sandu, va fi organizat și referendumul privind aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Cetățenii, chemați la urnele de vot, vor răspunde la următoarea întrebare: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la UE?”. Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat, anterior, că rezultatele plebiscitului vor avea putere legislativă supremă și nu vor trece printr-un vot suplimentar în Parlament.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult