Social

Poliția de Frontieră dezminte informațiile potrivit cărora liderul Partidului „Șansă” a fost reținut în Aeroport

Poliția de Frontieră dezminte informațiile potrivit cărora liderul Partidului „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, ar fi fost reținut, în această seară, în Aeroportul Internațional Chișinău, după ce a participat la un forum economic, la Moscova. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Raisa Novițchi, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că polițiștii de frontieră desfășoară procedurile de control, conform prevederilor legale.

Jurnalista Diana Spătărel a declarat, într-un live pe rețelele de socializare, că liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, care îi este soț, ar fi fost reținut, în această seară, în Aeroportul din Chișinău, la revenirea în țară.

Contactată pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră, Raisa Novițchi, a respins declarațiile. „Nu a fost reținută nicio persoană, sunt desfășurate procedurile de control în conformitate cu prevederile legale”, a declarat Raisa Novițchi pentru „Teleradio-Moldova”.

Precizăm că, în aceste zile, la Moscova s-a desfășurat forumul economic BRICS 2024. La eveniment au participat inclusiv Alexei Lungu și deputata Irina Lozovan, cercetată penal pentru finanțarea partidelor politice din R. Moldova în interesul fugarului Ilan Șor. Cei doi au optat, la Moscova, pentru apropierea Republicii Moldova de Federația Rusă și distanțarea de Uniunea Europeană.

Reamintim în acest context că mai multe partide afiliate lui Șor sau create la Chișinău după declararea fostului Partid „Șor” în afara legii au format, în aprilie, la Moscova, blocul politic „Victorie”. La formațiunea politică au aderat, inclusiv, Partidul „Șansă” și Partidul „Renaștere”, din care face parte deputata Irina Lozovan, precum și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul. La revenirea în țară, oamenii legii au găsit, la pasagerii cursei Chișinău-Moscova, peste 20 de milioane de lei în diferită valută. Printre ei erau și persoane care au participat la evenimentul organizat de Șor.

Pe 28 mai, Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a confirmat oficial că un nou congres al blocului va avea loc, pe 9 iunie, la Moscova. Expertul WatchDog, Valeriu Pașa, a scris, în reacție, pe o rețea de socializare, că „Kremlinul nu mai are nici o noimă în a cheltui bani nebuni pentru a se amesteca în treburile interne din țara noastră”.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult