Social

Experți din Ucraina și R. Moldova vor cerceta situația fluviului Nistru

În perioada următoare, o echipă formată din experți din Ucraina și Republica Moldova va desfășura o serie de cercetări privind situația fluviului Nistru. Despre aceasta s-a convenit în urma vizitei de lucru la Chișinău a ministrului Protecției Mediului și a Resurselor Naturale din Ucraina, Ruslan Strelets, la invitația ministrului Mediului din țara noastră, Sergiu Lazarencu.

stiri.md
Sursa: stiri.md

Astfel, în cadrul întrevederii, a fost abordat subiectul gestionării eficiente a fluviului Nistru. „Vreau să subliniez importanța colaborării pentru o gestionare comună și eficientă a resurselor fluviului Nistru. În perioada următoare, o echipă formată din experți din ambele țări va desfășura o serie de cercetări privind situația fluviului Nistru”, a declarat ministrul R. Moldova, Sergiu Lazarencu.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Mediului, oficialii au reafirmat angajamentul pentru intensificarea cooperării în procesul de aderare a Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. Totodată, a fost stabilit ca direcțiile din minister responsabile de transpunerea legislației de mediu să comunice direct pentru a fi mai eficienți și mai rapizi în acest proces complex.

Cei doi au discutat și despre impactul războiului asupra mediului. „Consecințele războiului agresiv și nejustificat al Rusiei în Ucraina au un impact semnificativ asupra mediului înconjurător. Zilnic, sunt distruse și poluate resursele de apă, sol și aer. De asemenea, efectele războiului duc la pierderea biodiversității și pădurilor și ariilor protejate. Multe din aceste daune sunt ireversibile”, a punctat Sergiu Lazarencu.

Anterior, în spațiul public au apărut imagini din Ucraina, care au arătat că râul Nistru a secat în apropiere de orașul Hotin, regiunea Cernăuți. Ulterior, Ministerul Mediului din Republica Moldova și Agenția „Apele Moldovei” au declarat că segmentul râului Nistru din Moldova nu va seca, deoarece „scurgerea pe teritoriul țării este compensată din lacul de acumulare Nistrean, care asigură un volum suficient pentru a acoperi necesitățile atât în alimentarea cu apă a populației, cât și menținerea condițiilor de viață în ecosistemele acvatice”.

Scăderea nivelului apei râului Nistru în regiunea Cernăuți este cauzată de o creștere a eliberării apei pentru mărirea producției de energie la Centrala hidroelectrică de la Novodnistrovsk, au confirmat, pentru publicații ucrainene, reprezentanți ai întreprinderii de stat Ukrhidroenergo, care administrează hidrocentrale majore de-a lungul râurilor Nipru și Nistru.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult