Politic

INTERVIU // Mihai Isac: Republica Moldova plătește consecințele a trei decenii de ignorare a unor acțiuni antistatale

„Toate statele democratice își dezvoltă anticorpi legislativi pentru a-și apăra democrația, iar Republica Moldova încearcă să adapteze legislația națională la noile provocări de securitate”. Astfel a comentat Mihai Isac, expert în politică externă, inițiativa Comisiei parlamentare de profil de amendare a Codului penal pentru „trădare de patrie”. Într-un interviu pentru Moldova 1, Isac a declarat că Republica Moldova plătește consecințele a trei decenii de ignorare a unor acțiuni antistatale, iar acum Rusia recurge la toate mijloace de luptă împotriva cetățenilor moldoveni, pe care îi folosește în războiul hibrid.

Moldova 1: Comisia pentru securitate națională din Parlament propune amendarea Codului penal. Trădarea de patrie va fi explicată în felul următor: „trecerea de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat, spionaj, divulgarea secretului de stat, acordarea ajutorului în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului”. Deputații susțin că nu vor să lase loc de interpretări. L-am întrebat pe Mihai Isac, expert în securitatea la Marea Neagră, ce crede despre acest amendament.

Mihai Isac: Vedem o încercare, pentru că este încă în proces de elaborare a autorităților, de a pune degetul pe rană. Armata rusă a ocupă 11% din teritoriul republicii în mod ilegal. Atunci ne dăm seama că un astfel de pachet legislativ este adoptat chiar cu întârziere și sper ca autoritățile de la Chișinău să aibă capacitatea și voința politică să și implementeze, să și aplice noul pachet legislativ. Vedem, desigur, că toate aceste demersuri ale autorităților de la Chișinău au și rolul de a preveni, pentru că trebuie să înțelegem că este nevoie și de un efort generațional, un efort din partea populației, pentru a înțelege să nu se lasă prinsă sub diferite pretexte în astfel de acțiuni antistatale.

PERICOLUL ACȚIUNILOR SUBVERSIVE ALE RUSIEI

Mihai Isac: Niciun stat nu este sigur în fața acțiunilor subversive ale Federației Ruse. Un cetățean român a fost arestat pentru fapte de spionaj în favoarea Federației Ruse și un diplomat rus a fost expulzat din România din același motiv. Deci, vedem că Federația Rusă folosește foarte multe mijloace de luptă împotriva statelor pe care nu le consideră prieteni. Vedem modul în care elemente criminale instrumentalizate de către oligarhul fugar Ilan Șor au reușit să ducă până la disperare sute de oameni pentru ca aceștia să ia cu asalt locația unde președinta Maia Sandu avea o întrunire cu liderii locali, la Comrat, în 21 aprilie. Am văzut ce s-a întâmplat pe aeroportul din Chișinău, unde oameni care nu aveau cum să justifice acele sume au încercat să introducă în țară peste un milion de euro pentru a fi folosiți în războiul hibrid dus de Federația Rusă împotriva populației Republicii Moldova.

LEGISLAȚIA NAȚIONALĂ, ADAPTATĂ LA NOILE PROVOCĂRI DE SECURITATE

Mihai Isac: Este practic o încercare de adaptare a legislației naționale a Republicii Moldova la noile provocări de securitate. Să nu credem că este un caz unic în Republica Moldova. Toate statele democratice încearcă să-și dezvolte niște anticorpi legislativi pentru a-și apăra democrația, iar un astfel de demers este salutar în Republica Moldova, unde vedem folosirea unor sume de bani imense provenite din furtul miliardului pentru a câștiga puterea prin coruperea alegătorilor.

În acest moment nu prea văd cum Republica Moldova poate să obțină extrădarea lui Ilan Șor. Nici, eventual, plecarea de la putere a lui Putin și venirea altei persoane în fruntea Federației Ruse nu cred că va avea acest efect. Desigur, Republica Moldova și partenerii săi trebuie să depună toate eforturile pentru ca și persoanele care sunt folosite de Ilan Șor pentru coordonarea acțiunilor antistatale îndreptate împotriva Republicii Moldova să suporte consecințele legale. Pentru că noi vorbim de Ilan Șor, dar vă dați seama că o singură persoană nu are capacitatea umană să coordoneze astfel de operațiuni hibride și este clară necesitatea implicării unei entități statale. Și aici mă refer la Federația Rusă, care are un aparat de spionaj imens și care, practic, a dezvoltat o adevărată coloană a cincea în Republica Moldova, inclusiv în regiunea din Estul țării, și care are mijloacele financiare și umane capabile să pună presiune imensă în Republica Moldova.

Dar în acest moment este nevoie ca Republica Moldova să respecte legislația internațională în domeniu și să se consulte cu organismele de drept pentru a face următorii pași. Trebuie să înțelegem că Republica Moldova în acest moment plătește consecințele a peste trei decenii de ignorare a unor astfel de probleme. Ilan Șor nu este primul și nu este nici ultima persoană care are un comportament sfidător datorită sprijinului Federației Ruse sau datorită resurselor financiare ilegale de care dispune.

ACȚIUNILE LUI ȘOR, ÎMPOTRIVA STABILITĂȚII ȚĂRII

Mihai Isac: Dar în contextul și pe fondul invaziei militare ilegale ruse împotriva Ucrainei, acțiunile lui Ilan Șor aduc o mai mare atingere stabilității din Republica Moldova decât ar aduce în mod obișnuit. Dar Ilan Șor nu este singurul caz de acest gen. Avem inclusiv oligarhi din Ucraina, care au militat împotriva statului ucrainean și acum locuiesc în Federația Rusă. Deci aceste cazuri de trădare de patrie sunt cumva caracteristice anumitor categorii de persoane ușor îmbogățite. Faptul că avem personaje din Republica Moldova care au fost inclusiv oficiali ai Republicii Moldova, care se întâlnesc cu lideri ai regimului de ocupație din Estul țării și au o atitudine care poate fi considerată contrară intereselor Republicii Moldova. Atunci, desigur, trebuie să existe mijloacele legale pentru tragerea lor la răspundere. Poate nu va fi o răspundere penală, cu închisoarea.

LEGEA ANTI-SEPARATISM, IMPLEMENTATĂ?

Mihai Isac: Dar, așa cum Ucraina are o serie de pachete legislative care pedepsesc, de pildă, vizitele nepermise în teritoriile ocupate sau alte tipuri de contact cu autoritățile Federației Ruse, și Republica Moldova poate identifica niște măsuri care să lovească doar în factorii care destabilizează Republica Moldova, și nu în populația civilă care nu are de unde să cunoască toate aceste subtilități.

Dar, dacă un astfel de pachet legislativ ar fi aplicat, atunci ar trebui să existe și consecințe. Cu toate că Republica Moldova are și o legislație îndreptată împotriva separatismului, dar care până în acest moment nu a fost implementată.

Citește mai mult