Internațional

Péter Szijjártó este la Minsk. Guvernul Ungariei a semnat un acord cu Belarus pentru construirea unui reactor nuclear

Guvernul ungar a semnat un acord cu Belarus pentru a sprijini construcția celei de-a doua centrale nucleare a Ungariei. Potrivit ministrului de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, centrala nucleară maghiară Paks-2 este în construcție de către compania rusă Rosatom din 2014. Compania rusă construiește două reactoare cu o capacitate de 1,2 GW fiecare la Paks-2, în centrul Ungariei, notează NewsUkraine.rbc.

De mare importanță este acordul semnat astăzi aici cu privire la cooperarea în domeniul energiei nucleare, care ne permite să folosim experiențele acumulate de Belarus aici, în timp ce construim reactoare cu o tehnologie similară”, a spus Szijjártó, fără a oferi detalii despre acord.

Implementarea proiectului de 12,5 miliarde de euro este în desfășurare de mult timp, în ciuda faptului că energia nucleară nu a fost supusă sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei impuse din cauza războiului împotriva Ucrainei. Ungaria, care primește cea mai mare parte a energiei din Rusia, se opune extinderii sancțiunilor pentru a include acest sector.

De menționat că, de la începutul războiului în Ucraina, guvernul ungar a tensionat relațiile cu Kievul și a menținut legături mai bune cu Moscova decât alte state UE.

Centrala nucleară maghiară Paks-2 este o extindere a existentei Paks, care este prima și singura centrală nucleară din Ungaria care funcționează. Centrala asigură peste 50% din producția totală de energie electrică internă și aproximativ o treime din consumul total de energie electrică al țării.

Instalația existentă este planificată să fie dezafectată complet până în 2037 și înlocuită cu două noi unități nucleare cu o capacitate totală de 2,4 GW pentru a umple golul de aprovizionare.

Centrala nucleară din Belarus a fost construită de Rusia până în 2020 lângă granițele UE.

Citește mai mult