Politic

„Va fi un simbol pentru aprofundarea relațiilor”. Antony Blinken anunță finalizarea iminentă a negocierilor pentru noul sediu al Ambasadei SUA în Chișinău

Secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat într-o vizită la Chișinău, a anunțat că negocierile pentru noul sediu al Ambasadei SUA în Republica Moldova se vor încheia curând. Noua ambasadă va simboliza aprofundarea relațiilor moldo-americane, potrivit oficialului american. Blinken a subliniat, de asemenea, că, în ultimii doi ani, țara noastră a realizat progrese semnificative în diverse domenii, ceea ce va asigura un viitor solid în drumul european.

Suntem foarte recunoscători pentru leadership-ul dvs. și suntem recunoscători pentru ceea ce faceți aici în timpuri grele. Acum doi ani, când am fost aici, am discutat cum să dezvoltăm o Moldovă dinamică ancorată în Europa, care trăiește vremuri grele. Cu toate provocările cu care vă confruntați, ați făcut pași concreți care vor crea un viitor puternic în parcursul european. Vrem să continuăm aceste progrese, iar curând vom încheia negocierile pentru un nou sediu al ambasadei. Noua ambasadă va fi un simbol pentru aprofundarea relațiilor. Ceea ce e puternic aici e angajamentul pentru democrație, în ciuda unei campanii de dezinformare, fabricarea de proteste antiguvernamentale, vedem o reziliență extraordinară din partea liderului său și a poporului R. Moldova. SUA folosesc sancțiuni pentru cei care încearcă să submineze democrația”, a spus Antony Blinken în cadrul unei conferințe de presă.

Și ambasadorul american Kent Logsdon, care și-a încheiat mandatul în țara noastră, a precizat că noua ambasadă ar fi un simbol al relațiilor moldo-americane. Potrivit diplomatului american, negocierile privind cumpărarea terenului fostului Stadion Republican s-ar putea încheia în următoarea perioadă.

O nouă Ambasadă în centrul capitalei ar permite Statelor Unite să arate cetățenilor moldoveni importanța relației moldo-americane, dar și ar oferi condiții umane de muncă pentru angajații misiunii diplomatice. În primul rând, vom fi un vecin bun în Chișinău, dacă vom putea procura. Avem un plan de a utiliza o parte din acel teren pentru ambasadă, iar cealaltă parte ar fi un parc public pe care noi l-am împărți cu oamenii, locuitorii Chișinăului. Vrem de asemenea cu adevărat să păstrăm porțile Stadionului”, a menționat Logsdon, în cadrul unei emisiuni de la postul TV8.

Kent Logsdon a mai specificat că ambasadele SUA sunt proiecte mari de construcție. Astfel, noua clădire a misiunii diplomatice și un parc public ar putea fi construite în centrul capitalei în aproximativ opt ani: „Deci, probabil că va dura o perioadă de șapte-opt ani. Este un proiect de termen lung, dar îl puteți privi de asemenea ca un angajament pe termen lung față de relația Statelor Unite cu Republica Moldova și asta ne dorim”.

CITEȘTE și: O nouă clădire a Ambasadei SUA la Chișinău ar putea fi construită în 8 ani

Amintim că noul sediu al Ambasadei SUA la Chișinău va fi construit în centrul capitalei pe strada Tighina 12, în locul fostului Stadion Republican. Terenul urmează să fie vândut Ambasadei SUA prin intermediul unui acord. Se estimează că prețul de vânzare va fi de circa 15 milioane de euro, „însă toate datele finale vor fi făcute publice după ce echipa de negociatori va încheia toate procesele”.

Banii ar urma să fie folosiți în mai multe proiecte naționale, cum ar fi reparația școlilor sportive din țară sau crearea Centrului de Cultură și Artă contemporană „Universul”, realizarea studiului de fezabilitate și proiectarea viitorului Stadion Național.

Citește mai mult