Ziua Mondială Fără Tutun // Statistică: Numărul adolescenților care fumează țigări electronice este în creștere
În 2022, în Republica Moldova, 25% dintre adolescenții cu vârsta de 13-17 ani au fumat țigări electronice. Autoritățile trag un semnal de alarmă, menționând că numărul este în continuă creștere. Pentru a diminua consumul de tutun la nivel global, inclusiv în țara noastră, de Ziua Mondială Fără Tutun, sunt lansate inițiative de informare asupra riscurilor de îmbolnăvire provocate de fumat, precum și de contracarare a publicității și promovării ascunse a produselor din tutun. Potrivit unor studii, apariția țigărilor electronice și a altor produse noi din tutun și nicotină reprezintă o amenințare gravă pentru generațiile în creștere.
În cadrul unei acțiuni de combatere a fumatului, mai mulți studenți voluntari de la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo" au informat tinerii despre riscurile la care se supun consumatorii de nicotină.
„Eu cred că tinerii recurg la acest viciu deoarece este foarte promovată industria fumatului, mai ales industria țigărilor electronice, care au ambalaj foarte atractiv. Este foarte dificil să scapi de acest viciu, în plus, odată cu utilizarea nicotinei, organismul nostru începe să nu mai producă nicotină de la sine și cere din mediul extern”.
„Nu am fumat, însă sunt alături de un grup de prieteni care fumează. Este un viciu și încercăm să le dovedim tinerilor din Republica Moldova, să ajungem la un numitor comun pentru a diminua toate cauzele, ca să fim în siguranță”.
„Nu am fumat și nici nu am de gând să încerc. Au fost tentații, ceva manipulări, dar am trecut peste, deoarece conștientizez faptul că este un viciu care nu aduce plăcere, dar aduce numai suferințe. Fumatul nu numai de plămâni ține, dar de orice stare a noastră”.
Țigările electronice și produsele din tutun încălzit câștigă teren în rândul tinerilor. Se estimează că 12,5% dintre adolescenții din Regiunea Europeană a OMS au folosit țigări electronice în 2022, comparativ cu 2% dintre adulți. Potrivit specialiștilor din medicină, atât țigările clasice, cât și cele electronice sunt la fel de nocive pentru sănătatea umană.
„La copii afectează în primul rând creierul. Acești copii au reușite mai slabe la învățătură, devin mai iritați. Primul efect care îl are nicotina este de creștere a tensiunii. Un preț mai mare ar fi soluția, una din soluții ar reduce accesibilitatea, dar nu ar fi suficient, ar trebui să mergem concomitent cu sancționarea drastică a comerțului online”, a spus directorul adjunct al ANSP, Ion Șalaru.
„Unul din doi copii respiră aer poluat de fumul de tutun, atât în familie, acasă, cât și în mediul în care se află. Aproximativ 65 de mii de copii mor anual din cauza bolilor legate de fumatul pasiv. Organizația Mondială a Sănătății consideră că toate formele de consum de tutun sunt nocive și nu există nicio diferență: țigară, țigaretă”, a relatat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
O situație alarmantă la consumul de tutun se atestă și în rândul adulților. Astfel, potrivit ultimului studiu național al prevalenței factorilor de risc ai bolilor netransmisibile, în anul 2021, trei din 10 adulți sau 29,9% din populația adultă, sunt consumatori curenți ai diverselor produse de tutun, cu o prevalență a fumatului de șapte ori mai mare în rândul bărbaților, comparativ cu femeile.