Social

La Institutul Mamei și Copilului a fost inaugurat Blocul operator din cadrul Centrului Perinatal, nivelul III

Condiții mai bune pentru femeile de la Institutul Mamei și Copilului. Astăzi, a fost inaugurat Blocul operator din cadrul Centrului Perinatal, nivelul trei, unde vor fi realizate cele mai complicate intervenții chirurgicale. Personalul medical spune că acum va avea parte de condiții de lucru mai bune, iar pacientele se vor simți mai în siguranță.

Blocul operator este dotat cu tot necesarul: echipamente și mobilier nou, oferind medicilor condiții optime de muncă.

Noi lucrăm deja de o perioadă foarte scurtă, ne simțim foarte bucuroși că avem toate aceste condiții. Acest bloc a fost construit în 1981. Cu părere de rău, în toată această perioadă nu s-au efectuat lucrări de reparație capitală”, a spus doctorul obstetrician-ginecolog, Elena Gladun.

Ne permite să activăm 24 din 24 de ore, tot aparatajul, pentru că a fost separat mobilierul, aparatajul, reparația făcută, tot simultan cu succes finalizate. Ne permite această secție să facem cele mai diverse intervenții, în special în ginecologie pentru că este aparte sală pentru operații endoscopice”, a relatat vicedirectorul medical, Iurie Carauș.

Anual, aici sunt efectuate aproximativ 2 800 de operații chirurgicale, dintre care peste 70% sunt intervenții de urgență.

În blocul de operații noi avem șapte săli de operații, dintre care patru săli obstetricale pentru operații cezariene și trei săli de operații ginecologice, inclusiv sala ginecologică pentru intervenții endoscopice”, a menționat directorul IMC, Sergiu Gladun.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că inaugurarea noului bloc reprezintă un pas important în îmbunătățirea serviciilor medicale pentru mame și copii.

Noi, Ministerul Sănătății, am investit bani pentru a repara acest bloc operator care include în sine șapte săli de operații. Am investit în aceste reparații 8,5 milioane de lei”, a afirmat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.

În ultimii doi ani, Fondul Națiunilor Unite pentru Populație a investit peste patru milioane de dolari în sistemul de sănătate din Republica Moldova, aproape 18 mii de copii s-au născut în Moldova cu sprijinul UNFPA”, a mărturisit reprezentanta UNFDA, Karina Nersesyan.

Pentru modernizarea acestui bloc operator, Ministerul Sănătății a alocat peste 8 milioane de lei. Fondul ONU pentru Populație a oferit circa 200 de mii de dolari, iar Organizația Salvați Copiii România a procurat mobilier și a contribuit financiar cu 82 de mii de euro.

Citește mai mult