Externe

INTERVIU// Mihai Isac: În SUA are loc un război politic intern cu impact global

Radicalizarea politică internă din Statele Unite ale Americii face improbabil ca decizia de condamnare a lui Donald Trump să fie înțeleasă de alegătorii republicani, deciși să-l voteze indiferent dacă acesta încalcă preceptele creștine apărate de republicani. Opinia aparține expertului în relații internaționale, Mihai Isac, și a fost exprimată pentru Moldova 1. Potrivit expertului, asistăm în Statele Unite ale Americii la un război politic intern, care are impact la nivel global.

Potrivit Reuters, Donald Trump a devenit primul președinte american care a fost condamnat pentru o infracțiune, după ce juriul format din 12 membri din New York l-a găsit vinovat de falsificarea unor documente pentru a acoperi o plată pentru a reduce la tăcere o vedetă porno înainte de alegerile din 2016.

Moldova 1: Despre decizia de condamnare și posibilitatea lui Donald Trump de a candida la alegerile prezidențiale din această toamnă, dar și percepția statului de drept ca consecință a deciziei Tribunalului, discutăm acum cu Mihai Isac, expert în spațiul Mării Negre. Este pentru prima dată când un fost președinte al Statelor Unite ale Americii este condamnat. Acest verdict al Tribunalului ar putea să afecteze alegerile sau inclusiv peisajul politic din Statele Unite?

Mihai Isac: Decizia justiției americane nu a venit ca o surpriză. Judecătorul urmează să anunțe decizia finală în data de 11 iulie, cu câteva zile înainte de ultima reuniune importantă a Partidului Republican, unde se așteaptă nominalizarea oficială a lui Donald Trump în calitate de candidat al acestui partid la alegerile din 5 noiembrie. Desigur, depinde de preferințele politice pe care le ai în ceea ce privește politica internă americană pentru a judeca acest caz. Vedem foarte mulți republicani, inclusiv lideri republicani, care consideră acest proces, precum și celelalte demersuri juridice îndreptate împotriva domnului Trump, drept o vânătoare de vrăjitoare. Pe de altă parte, democrații consideră că, prin acest verdict, Donald Trump și-a pierdut capacitatea, inclusiv juridică, de a deveni președinte al Statelor Unite.

Această decizie este doar prima fază. Dispunând de fonduri importante, Donald Trump va contesta această decizie la o instanță superioară. Și dacă cumva acest proces va ajunge peste câțiva ani la Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite sunt sigur că Donald Trump va avea un verdict favorabil lui, având în vedere că șase din cei nouă judecători ai instanței supreme a Statelor Unite sunt numiți în timpul mandatului său dintre 2016 și 2020. Eu personal nu cred că va afecta foarte mult șansele sale. Radicalizarea politică internă din Statele Unite face improbabil ca o astfel de decizie să fie înțeleasă de alegătorii republicani. Aceștia sunt deciși să voteze cu Donald Trump, indiferent dacă acesta încalcă sau nu încalcă moralitatea creștină pe care Partidul Republican spune că o apără.

Moldova 1: Constituția Statelor Unite ale Americii prevede ca președinții să aibă cel puțin 35 de ani și să fie cetățeni americani care au locuit în țară timp de 14 ani. Cum ar putea totuși această condamnare să influențeze posibilitatea lui Donald Trump de a candida la alegerile prezidențiale din 2024?

Mihai Isac: Din punct de vedere al legislației americane, Donald Trump nu prea poate fi afectat de această decizie, pentru că atunci când a fost scrisă Constituția americană sau când au fost aduse amendamente de-a lungul timpului pentru a reflecta vremurile istorice prin care trecea societatea americană, nimeni nu s-a gândit că va fi un caz în care președintele statului, cea mai importantă persoană din SUA (să înțelegem, în Statele Unite nu există postul de premier, cum există în Republica Moldova sau în alte țări, în SUA președintele ocupă și postul de șef al Cabinetului), dar nimeni nu s-a gândit, atunci când a fost făcută Constituția sau când au fost aduse completări, că va exista o astfel de posibilitate.

Deci, din punct de vedere juridic, există foarte multe speculații. Există o parte a mass-mediei americane și a experților în legislația electorală americană, care spun că Donald Trump poate conduce Statele Unite chiar și din închisoare. Totodată, mai există o altă parte a lumii experților, care consideră că Donald Trump nu ar trebui să aibă dreptul să fie nominalizat de Partidul Republican. Dar, în acest moment, până în data de 11 iulie, când se va anunța decizia judecătorului privind condamnarea și în ce va consta condamnarea acestuia, condamnarea putând să constea în plata unei sume de bani sau muncă în folosul comunității, nu putem face decât să speculăm. În orice caz, avocații domnului Trump au anunțat deja că vor contesta această decizie la o instanță superioară.

Deci ne putem aștepta la un război juridic care se va întinde foarte mulți ani, indiferent dacă Donald Trump va fi sau nu va fi președinte al Statelor Unite. Este păcat că, prin astfel de verdicte, prin astfel de demersuri, președinția Statelor Unite își poate pierde din legitimitate în ochii comunității internaționale dacă domnul Trump va fi ales. Pentru că, în momentul în care un stat cum sunt Statele Unite, care sprijină democratizarea întregii lumi, are astfel de probleme la nivelul conducerii sale de vârf, va fi foarte ușor unor membri ai comunității internaționale, mai puțin interesați de democrație, cum este, de pildă, Republica Islamică Iran sau Coreea de Nord, le va fi foarte ușor să spună: cine vine să ne dea nouă lecții? Deci este vorba de un război politic intern american care vedem că are impact la nivel global.

Citește mai mult