Externe

UE prelungește sancțiunile împotriva Coreei de Nord și Iranului pentru că au ajutat Federația Rusă în război

Consiliul Uniunii Europene a completat vineri, 31 mai, listele de sancțiuni împotriva persoanelor și entităților din Iran și Coreea de Nord implicate în furnizarea de arme către Rusia. Declarația a fost publicată pe site-ul web al Consiliului UE. Noile liste includ câte șase persoane fizice și trei persoane juridice, toate direct legate de livrările din Coreea de Nord și, respectiv, din Iran, scrie DW.

Sancțiunile împotriva reprezentanților Coreei de Nord, după cum a subliniat Consiliul UE, sunt legate de „programele ilegale de armament și de sprijinul pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”. Reprezentanții iranieni au fost sancționați „pentru transferul de drone pentru războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și pentru transferul de drone și rachete în Orientul Mijlociu și în regiunea Mării Roșii”, ceea ce implică responsabilitatea țării pentru atacul cu rachete asupra Israelului, precum și pentru asistența activă acordată grupurilor radicale din Yemen și Siria.

Cine anume este inclus pe listă

Printre alții, ministrul iranian al apărării, Mohammadreza Ashtiani, comandantul unității Al-Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), Ismail Qaani, șeful Aviations Industries Organizatio Afshin Haji Fard, Kavan Electro, o companie angajată în achiziționarea și vânzarea de componente pentru producția de drone, împreună cu doi reprezentanți ai conducerii sale de vârf, sunt incluși pe listele actualizate de sancțiuni ale UE.

Reprezentanții Coreei de Nord nu sunt menționați pe site-ul Consiliului UE, dar se precizează că aceștia „vor face obiectul unei înghețări a activelor și li se va interzice să furnizeze fonduri sau resurse economice, direct sau indirect, persoanelor enumerate sau în beneficiul acestora”. De asemenea, acestora li se interzice să călătorească în țările UE.

Pe lângă cetățenii și companiile nord-coreene, guvernatorul regiunii ruse Primorsky Krai, Oleg Kozhemyako, și compania rusă Vostochnaya Stividornaya Kompaniya (Compania de stivuire din est) au intrat, de asemenea, sub incidența sancțiunilor UE. Se presupune că Kozhemyako a jucat un rol important în organizarea vizitei liderului nord-coreean Kim Jong-un în Rusia în septembrie 2023 și că, în timpul acestei vizite, i-a înmânat mostre de arme, ceea ce este interzis de sancțiunile ONU.

Site-ul Uniunii Europene a publicat o declarație comună a miniștrilor de externe din mai multe țări europene, precum și din Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă.

În declarație se afirmă că țările intenționează să impună noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord în mod coordonat, din cauza „transferului ilegal de arme de la Coreea de Nord către Rusia pentru a fi folosite într-un atac asupra Ucrainei”. Sancțiunile vin, de asemenea, în legătură cu extinderea programului nuclear al Phenianului.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult