Social

Cine este noul procuror general al R. Moldova, Ion Munteanu: avere și interese

Ion Munteanu – care a ocupat funcția de procuror general interimar timp de 20 de luni, din octombrie 2022 – vine de astăzi oficial la șefia Procuraturii Generale (PG). Munteanu a depus jurământul de învestire în prezența președintei țării, Maia Sandu, și a președintelui Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Dumitru Obadă. În luarea de cuvânt, noul procuror general a făcut apel la procurorii din țară să livreze rezultate „la maxim” și să continue investigațiile de rezonanță, în timp ce președinta țării a cerut să se facă dreptate, iar cei vinovați – să fie sancționați. Cine este noul procuror general – numirea căruia a fost așteptată de mai bine de un an și jumătate, fiind o condiționalitate pentru avansarea țării în procesul de integrare europeană – dar și cu ce avere vine la cârma Procuraturii Generale, aflați în continuare.

Cine este Ion Munteanu

Ion Munteanu este licențiat în drept. El și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova. De asemenea, Munteanu deține și un masterat în drept economic, pe care l-a făcut la Academia de Studii Economice din Moldova, în perioada 2006-2007.

Cariera lui Ion Munteanu a început în 2006. Timp de opt ani (2010-2018), acesta a lucrat la Procuratura Anticorupție, condusă în prezent de Veronica Dragalin. O perioadă, Ion Munteanu a deținut inclusiv funcția de șef-adjunct al PA.

În octombrie 2022, Ion Munteanu a fost numit procuror general interimar, după ce lui Dumitru Robu îi expirase mandatul. Atunci, Ion Munteanu a declarat că va acorda prioritate accelerării examinării în instanță a dosarelor de corupție.

Ion Munteanu a câștigat concursul pentru funcția de procuror general, în urma probei interviu, susținută pe 30 mai, în fața membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Reamintim în acest context că Munteanu a participat și la precedentul concurs pentru funcția de șef al PG. Atunci, el a acumulat un punctaj final de 8,16, clasându-se pe locul doi. Ulterior, s-a aflat că una din membrele CSP l-a depunctat intenționat pe Munteanu, iar concursul a fost, drept urmare, anulat și inițiat un altul nou.

De precizat că Ion Munteanu candidează inclusiv pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Acesta a trecut recent Vetting-ul și a fost admis de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) la etapa interviului. Concursul nu a avut loc, deocamdată.

Ion Munteanu, cu venituri de zeci de mii de lei și casă de milioane

Din 2022 când a venit la cârma Procuraturii Generale, asigurând interimatul funcției, averea lui Ion Munteanu nu s-a schimbat esențial. Potrivit declarației de avere, în 2023 acesta a primit un salariu total de circa 485 de mii de lei, ceea ce înseamnă un venit mediu lunar de puțin peste 40 de mii de lei. Comparativ, în 2022, Ion Munteanu a ridicat, de la Procuratura Generală, puțin peste 429 de mii de lei. Tot în 2023, Munteanu a beneficiat de diurne pentru deplasări de serviciu de peste 74 de mii de lei, de la PG.

Familia noului procuror general locuiește într-o casă cu suprafața de 105,8 metri pătrați, pe care a obținut-o printr-un contract de donație, conform declarației de avere, în 2017. Valoarea bunului se ridică la peste 1,2 milioane lei.

Membrii familiei Munteanu au în proprietate două automobile: un Mercedes, fabricate în 2014, procurat în 2014. Valoarea declarată a mașinii se ridică la 50 de mii de lei. În declarația de avere depusă pentru 2023, Ion Munteanu declară și o nouă achiziție – o Dacia Duster din 2019, procurată în 2024 cu 215 mii lei.

De menționat că procurorul declara o Dacia Duster din 2015, în declarația de avere depusă pentru 2022. Nici automobilul și nici veniturile acumulate în urma unei potențiale vânzări a acestuia nu figurează în declarația de avere și interese depusă pentru anul 2023.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult