Externe

Războiul din Ucraina, discutat de statele membre ale Alianței Nord-Atlantice

Miniștrii de Externe ai statelor membre ai Alianței Nord-Atlantice s-au reunit la București pentru a discuta despre provocările generate pe flancul estic al NATO de războiul Rusiei în Ucraina. Liderul Alianței, Jens Stoltenberg, a transmis că mesajul principal al summit-ului, ce va dura două zile, este că NATO va continua să fie alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie. La reuniunea ministerială a Alianței Nord-Atlantice participă, în premieră, ministrul de Externe al Republicii Moldova.

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg și-a exprimat susținerea față de Ucraina, împotriva căreia Rusia a declanșat un război și a apreciat necesitatea și unitatea parteneriatului NATO.

„Acesta este un moment critic pentru securitatea noastră. Transmitem un mesaj important: NATO este aici, NATO este vigilent, NATO este gata să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat. Ca raspuns la invazia Rusiei în Ucraina, creștem gradul de pregătire al trupelor noastre. Am dublat numărul de grupuri tactice NATO de la patru la opt, inclusiv unul aici, în România, condus de Franța”, a declarat Jens Stoltenberg.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken a transmis că Statele Unite vor sprijini România pentru a-și consolida securitatea la Marea Neagră.

„România este un contributor cheie la securitatea Mării Negre. Ne angajăm pe măsură ce avansăm în construirea unei armate moderne, interoperabile și care va avea beneficii în întreg spațiul NATO, inclusiv atunci când vine vorba de Marea Neagră. Avem în prezent peste 3.000 de forțe americane aici în România. Deci, simplu spus, regiunea Mării Negre este o componentă critică a apărării NATO, a strategiei NATO”, susține Antony Blynken.

„Vom discuta în aceste zile la reuniunea miniștrilor de externe NATO despre implementarea cât mai curând a deciziilor summitului de la Madrid, care se referă la consolidarea porturii de descurajare și apărare pe flancul Estic și mai ales în zona de sud al acestuia, la Marea Neagră”, spune ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu.

În cadrul unei întrevederi cu șeful diplomației americane, președintele Klaus Iohanis a subliniat necesitatea sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, menționând despre impactul substanțial al conflictului din Ucraina asupra țării noastre. Precizăm că Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina au fost invitate să participe în cadrul unei sesiuni a reuniuni ministeriale a NATO, ce va avea loc miercuri, 30 noiembrie.

Doina  Pozdirca

Doina Pozdirca

Autor

Citește mai mult