Electorala

Candidatul Partidului „Șansă” la primăria Târnova, scos din cursă. Pavel Postica: „Coruperea alegătorilor - inadmisibilă”

Partidul „Șansă", afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, a rămas fără candidat la șefia Primăriei Târnova, din raionul Dondușeni. Ruslan Filipaș este suspectat de coruperea alegătorilor. Decizia a fost luată de Consiliul Electoral de Circumscripție Tîrnova, în baza sesizării organelor de drept. Reprezentații „Șansă" califică decizia ilegală și au contestat-o în instanță, iar judecătorii de la Dondușeni au menținut decizia organului electoral. Astfel, turul doi de scrutin va fi organizat duminică la Tîrnova, doar cu un singur candidat în bulentinele de vot, cel din partea socialiștilor.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, susține că decizia de a-l scoate pe Filipaș din cursa electorală a fost luată de Consiliul Electoral de Circumscripție „Târnova”, după ce organele de drept au demarat o anchetă privind coruperea alegătorilor de către și în interesul candidatului „Șansă”.

„CEC doar a examinat cererea prealabilă a acestuia, care nu era de acord cu hotărârea adoptată. Noi am respins cererea dânsului, din considerentele că am fost de acord cu argumentele Consiliului Electoral de Circumscripție. Mai mult ca atât, din punctul de vedere al CEC, coruperea alegătorilor este inadmisibilă în procesul electoral al Republicii Moldova. Organele electorale au reacționat prompt urmare a sesizării organelor de drept pe acest fapt. Consider că au adoptat hotărârile în strică conformitate cu prevederile legale. (…) Din punctul nostru de vedere, dumnealui și în interesul dumnealui au fost utilizate resurse financiare pentru a determina alegătorii să-și exercite votul în favoarea acestuia”, a declarat Pavel Postica pentru „Teleradio-Moldova”.

Potrivit declarațiilor și probelor furnizate de Poliție, alegătorii din Târnova ar fi fost corupți cu sume de 500 de lei.

Filipaș neagă acuzațiile și califică decizia autorității electorale drept „ilegală”.

„Am fost scos din cursă absolut ilegal. Anularea înregistrării a fost bazată pe niște argumente false, iar probele, din punctul meu de vedere, nu erau destule. Din păcate, în urma unor presiuni de sus, membrii CEC-ului au votat excluderea mea”, a declarat candidatul „Șansă”.

Pavel Postică dă asigurări că turul doi al alegerilor vor avea loc la Târnova, chiar dacă Filipaș a fost scos din cursă. Pentru a fi recunoscut valid, la scrutin trebuie să participe cel puțin 20 la sută din alegătorii cu drept de vot.

„Mâine, în buletinul de vot a fost inclus un singur candidat. Candidatul din partea Partidului „Șansă” a fost exclus din buletinul de votat printr-o altă decizie a Comisiei Electorale de Circumscripție, iar noi am pus-o în executare. Am tipărit buletinele de vot doar cu un singur candidat. Tehnic vorbind, pentru a fi recunoscute valide alegerile în turul doi, trebuie să înregistreze o rată de prezență de cel puțin 20 la sută. În cazul în care majoritatea voturilor sunt în favoarea candidatului, adică numărul de voturi declarate nevalabile este mai mic decât numărul în favoarea candidatului, acesta este declarat învingător”, a explicat Pavel Postica.

Precizăm că duminică, 2 iunie, în comuna Târnova din raionul Dondușeni și în orașul Bucovăț din raionul Strășeni, are loc turul doi al alegerilor locale noi. La cele două secții de votare deschis la Târnova sunt așteptați circa 2.900 de alegători. Și la Bucovăț sunt deschise două secții, la urne fiind așteptați 1.366 de votanți.

Conform prevederilor Codului Electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. De asemenea, administrația publică locală și difuzorii de publicitate au obligația de a înlătura materialele publicitare electorale. Menționăm că interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet.

Secțiile de votare sunt deschise între orele 07:00 și 21:00.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult