Terenuri agricole din Hâncești, distruse de mistreți. Fermierii, nevoiți să le reînsămânțeze: „Nu avem cum să ne luptăm cu ei”
Mai mulți agricultori din raionul Hîncești au fost nevoiți să-și reînsămânțeze terenurile cu porumb pentru a doua oară, după ce o parte din culturi a fost distrusă de mistreți. Unii fermieri au rămas fără porumbul semănat pe o suprafață de peste 10 hectare. Fenomenul se repetă de la an la an, spre disperarea oamenilor, care au muncit toată primăvara. Cu toate acestea, autoritățile le recomandă fermierilor să găsească de unii singuri soluții, și asta pentru că mistreții nu pot fi vânați în această perioadă.
Sergiu Rotaru din satul Leușeni, raionul Hîncești deține mai multe terenuri agricole. Fermierul spune că în acest an, invazia mistreților este mult mai resimțită, judecând după distrugerile înregistrate. Așa că, în pofida cheltuielilor considerabile, a fost nevoit să însămânțeze repetat terenurile.
„Acesta este semănat a doua oară, l-au scos mistreții și am fost nevoiți să mai facem o cheltuială, să-l semănăm din nou. Porumbul acesta care e semănat se deosebește de celălalt”, spune Sergiu Rotaru, agricultor.
Fermierul spune că problema este una veche în regiune. Nu poate păzi cu arma terenurile din cauza proximității cu zona de frontieră cu România, așa că este nevoit să găsească diferite metode pentru a speria porcii.
„Am câmpuri care au scos și cinci, și șase hectare. Ca anul ăsta nu a fost așa ceva. Nu putem sta să păzim pentru că cei de la poliția de frontieră fac probleme. Am dat întâi cu lichid de gaz, n-au venit și pe urmă am semănat din nou și iar s-au băgat. Am fost nevoit să aduc un tractor și să pun radio pe câmp și a cântat toată noaptea și nu s-au mai băgat”, mai spune Sergiu Rotaru.
În aceiași situație este și Ion Brânză din satul Sărăteni, din același raion. Agricultorul spune că imediat ce se înserează, mistreții vin în grupuri mari în lanurile de porumb și smulg boabele din pământ.
„3-4 % din teritoriu este afectat de mistreți. Parcă au mai fost și în ceilalți ani, dar nu în așa hal ca anul acesta. Nu știu, s-au înmulțit, sunt prea mulți. Nu avem cum să ne luptăm cu ei, avem arme legale, dar nu putem să le folosim pentru că este interzis și suntem în zonă de frontieră și doar atâta: venim, constatăm și nu avem ce face”, a declarat Ion Brânză, fermier.
Disperarea fermierilor se accentuează și în lipsa unor mecanisme de ajutor din partea autorităților. Contactați de Moldova 1, reprezentanții Ministerului Mediului spun că oamenii trebuie să găsească de sine stătător soluții pentru a-și proteja terenurile de mistreți.
„Proprietarii de terenuri sunt obligați să ia măsuri în vederea protecției terenurilor față de animale. Unicul lucru unde deținători de terenuri pot interveni trebuie să întreprindă careva măsuri de îndepărtare a animalelor din suprafeței date. Sunt gardurile cu electricitate, sperietorile mecanice”, a declarat Sergiu Portneacov, șef de secție, domeniul forestier.
Totodată, Ministerul Mediului precizează că nu se pot organiza vânători în zonele afectate, fie și măcar pentru a speria mistreții, deoarece sezonul de vânătoare este închis.
În Republica Moldova, vânătoarea de mistreți este permisă o singură dat în an, și se organizează de obicei toamna sau iarna.