Electorala

Locuitorii din două localități și-au ales astăzi primarii

Locuitorii din două localități din țară și-au ales astăzi primarii. Este vorba despre satul Tîrnova din raionul Dondușeni și orașul Bucovăț, Strășeni, unde s-a desfășurat turul doi al alegerilor locale noi. Secțiile de votare deschise la ora 07:00 dimineața s-au închis cu puțin timp în urmă. Așteptările oamenilor nu s-au schimbat de la primul tur de scrutin. Ei își doresc în continuare gospodari care să contribuie la dezvoltarea localităților.

ACTUALIZARE: Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Gîsca, candidatul Partidului Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” la funcția de primar în localitatea Tîrnova, a acumulat 741 de voturi. Irina Maximova, care a candidat pentru funcția de primar la Bucovăț din partea Partidului Politic Partidul Social Democrat European a obținut 282 de voturi, iar Nicolae Lozovan de la Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate” - 217 voturi.

Conform prevederilor Codului electoral, la al doilea tur de scrutin, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi, se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin.

Totodată, CEC atrage atenția că toată informația oferită până la recepționarea documentelor în original de la organele electorale inferioare poartă un caracter preliminar.

Orașul Bucovăț din raionul Strășeni a rămas fără primar după ce fostul ales a devenit președintele raionului Strășeni, la scrutinul din luna noiembrie, anul trecut. În primul tur al alegerilor locale noi, de duminica trecută, niciunul dintre cei șase candidați nu a reușit să obțină scorul necesar pentru a ieși învingător. Astfel, astăzi s-a desfășurat turul doi.

În total, pe listele electorale au fost înscriși 1.069 de locuitori din Bucovăț și 247 din satul Rassvet, aflat în jurisdiscția orașului Bucovăț. Pentru turul doi al alegerilor locale noi din orașul Bucovăț a fost deschisă o singură secție de vot.

„Am votat pentru pace și bunătate, pentru un primar care să iubească oamenii, localitatea și, în bună colaborare cu conducerea raionului, cu actuala guvernare, să facă tot posibilul să dezvolte și în continuare infrastructura”.

„Vrem să fie mai bine, avem nevoie și de drumuri, și de apă, să tragă gaz la oameni”.

„Vrem canalizare, drumuri, asta ne interesează cel mai mult. Să facă pentru oameni o farmacie, ce poate să mai facă altceva la sat”.

„Eu consider că în localitatea noastră s-au schimbat lucrurile, dar noi tindem spre mai bine. Vrem să mai fie schimbări, pentru tineret să facă ceva interesant”, au spus alegătorii.

Președinta Circumscripției Electorale din Bucovăț, Zinaida Popa, a declarat că la turul doi al alegerilor prezența la vot este redusă, iar cei mai activi au fost vârstnicii.

„Este și tineret, dar mai puțin, totuși mai mult vârstnicii au venit, ei fiind mai activi. La primul tur a fost mai bună prezența, acum e mai scăzută”, a menționat Zinaida Popa.

Iar în satul Tîrnova din raionul Dondușeni turul doi de scrutin s-a desfășurat cu un singur candidat în buletinele de vot, cel din partea socialiștilor. Se întâmplă după ce candidatul Partidului „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, Ruslan Filipaș, a fost exclus din cursa electorală, pentru coruperea alegătorilor. Decizia a fost luată de Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale Tîrnova. Reprezentanții „Șansă” au calificat decizia ca fiind ilegală și au contestat-o în instanță. Magistrații de la Dondușeni au menținut decizia organului electoral.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult