Social

Locuitorii din Copceac, raionul Ceadîr-Lunga, fără apă la robinet, de mai bine de două săptămâni

De mai bine de două săptămâni, locuitorii din satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga nu au gram de apă la robinet. Această situație a dus la închiderea grădinițelor și școlilor, iar oameni folosesc ultimele rezerve de apă pentru a supraviețui. De vină, spun autoritățile, sunt datoriile furnizorului de apă către întreprinderea „Premier Energy”, care a deconectat de la curent stația de pompare a apei din localitate.

Faina Ciolac locuiește în Copceac și se ocupă cu creșterea florilor și legumelor în seră. Femeia trebuie să aleagă – fie folosește rezervele de apă la treburile casnice, fie continuă munca în seră. O alternativă ar fi procurarea apei, dar că pentru localnică acesta ar fi un lux.

„Foloseam apa de la acest robinet. Acum l-au închis, a rămas puțină apă. Dacă epuizăm rezervele de apă, vom fi nevoiți să cumpărăm. Am început munca în sera și am oprit-o, nu pot răsădi legumele în păhărele, nu pot, pentru că nu este apă”, spune Faina Ciolac din Copceac.

Femeia spune că are în curte un rezervor cu apă, care practic este gol, așa că folosește rațional rezervele de apă rămase.

„Ne străduim să spălăm puțin cu mașina de spălat și în baie folosesc foarte puțină apă. Sper că în scurt timp vor porni apa”, mai spune femeia.

În sat sunt câteva fântâni, dar multe din ele sunt practic secate. Așa că oamenii parcurg zilnic mai bine de șapte kilometri până în Taraclia, pentru a aduce apă.

„Când soțul este acasă, mergem după apă în Taraclia, umplem sticlele. Parcă trăim în epoca de piatră, este foarte greu. De spălat hainele, nici nu mai vorbesc. Deja a doua săptămână nu spălăm nimic, deja se termină hainele curate din garderobă. Este foarte dificil”.

„Acum mergem în Taraclia ca să aducem apă, de acolo umplem bidoanele și le aducem acasă”, mai spun oamenii.

Lipsa apei a perturbat și activitatea Centrului de sănătate din Copceac. Angajații de aici sunt nevoiți să aducă apa cu gălețile din rezervorul care asigură Primăria satului și azilul de bătrâni.

„În timpul zilei aducem apă 200 - 300 de litri de apă din clădirea vecină, care deservește Primăria, azil de bătrâni, acolo au bazinul lor. Când nu este apă la robinet, nu funcționează nici blocurile sanitare. Este perturbată și activitatea laboratorului, dar și a cabinetului de fizioterapie”, a declarat șeful Centrului de Sănătate, Mihail Ceavdari.

Autoritățile locale spun că situația s-a agravat din cauza tarifului mic la apă, care nu a fost ajustat din 2021. Oamenii achită în continuare 13 lei pentru un metru cub de apă, în loc de 22 de lei cât a fost estimat de furnizorul de apă. Așa că pierderile lunare depășesc 100.000 de lei, iar bugetul local nu dispune de resurse pentru acoperirea diferenței de tarif.

„Mai mult de 180 de mii de lei avem datorii. Această sumă include salariile și plata pentru energie electrică. Premier Energy, în contextul în care nu avem bani, au deconectat stația de la sursa de alimentare cu energie. Noi am tras un semnal de alarmă și în ianuarie, și în februarie, la consiliul local. Am propus revizuirea tarifelor și a bugetului, însă propunerile noastre au fost ignorate de consilierii locali”, a declarat primarul localității, Oleg Garizan.

Primarul susține că a identificat o soluție temporară - un generator, împrumutat de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Găgăuzia, care ar putea remedia probleme doar pentru maxim patru zile.

Potrivit autorităților locale, în satul Copceac locuiesc aproximativ zece mii de oameni.

Citește mai mult