Copilul pentru care lectura a devenit pasiune: La 12 ani ani a citit peste 100 de cărți
La 12 ani ani a citit peste 100 de cărți - este vorba de Alexandru Brînză din Chișinău, pentru care lectura nu este o obligație, ci o pasiune. Nu citește cărți specifice vârstei, ci romane, cărți de dezvoltare personală, istorie sau finanțe. Alexandru visează să devină și el autor de cărți, iar părinții îl susțin și spun că sunt gata să renunțe la alte lucruri în favoarea cărților.
Alexandru a descoperit pasiunea pentru citit la vârsta de șase ani. Citea peste tot, iar cărțile preferate la acea vârstă erau cele de aventuri și literatura de ficțiune. Astăzi, în era în care copiii sunt tot mai atrași de jocuri și gadgeturi, el poate citi ore în șir în librării sau biblioteci.
„Cel mai mult mi-au plăcut cărțile „Jurnalul unui Puști” și „Harry Potter”, am ajuns chiar și să recitesc unele cărți și să privesc filme.
Citeam peste tot, în magazin, acasă, afară. Din anumite videouri de pe youtube mi-a venit ideea de cărți, de acolo am și vrut să merg la bibliotecă, să împrumut cărți. Vin frecvent să cumpăr, deoarece am grijă de biblioteca mea, îmi place să fie plină, să fie curat”, a menționat Alexandru Brînză.
Pasiunea pentru cărțile de dezvoltare personală o are de aproape un an, atunci când a decis că vrea să facă o schimbare.
„Am ajuns la punctul în care am pus bani în jocuri, într-un anumit joc, până la urmă a început așa zisul tratament, așa îl numește mama.
Am început să elimin obiceiurile rele, nu mai mâncam rău, fără jocuri. Vreau să învăț principii, dar cel mai mult îmi place să pun în acțiune. Nu sunt tipul de om care citește cartea și o lasă baltă, nu îmi place cartea să o las să se prăfuiască pe raft, eu dacă citesc cartea - implementez ceea ce scrie acolo. Aș vrea să citesc mai mult despre finanțe, istorie, geografie”, spun el.
Conincidență sau nu, însă primul cuvânt rostit de Alexandru a fost „carte”. Mama lui spune că este gata să dea ultimii bani din casă pentru a-i susține pasiunea.
„Îmi place că am ajuns să dau și ultimii bani și aș sta chiar și înfometată. A fost așa un moment când am mers la librărie și a cerut de acolo o carte să o citească acasă, de dezvoltare personală, și nu i s-a permis, i-a spus că locul lui este în altă parte, în altă secție, nu la cei maturi, dar la copii și ca să compensez golul acesta am decis că pe ultimii bani îi iau o carte”, a specificat Viorica Țurcan.
Dacă tot citește cărți, Alexandru vrea și el la rândul lui să scrie și să publice zeci de volume.
„Aș vrea să studiez despre finanțe, dar nu o să încep să studiez abia când absolvesc liceul, pentru că atunci nu o să am mult timp la dispoziție, aș vrea să studiez de pe acum, să am cunoștințe. Vreau să scriu o carte despre dezvoltarea personală, despre istoria mea. Viața mea de vis este să trăiesc în mediul rural, să am o fermă de animale, vreau să am o grădină, să trăiesc undeva prin Elveția, Costa Rica - în natură să fie, cât mai departe de societate, dar cu familia, să am activități zi de zi”, a mărturisit Alexandru.
Alexandru spune că nu se oprește aici și că în lista lui de așteptare sunt peste 300 de titluri de cărți despre dezvoltare personală, finanțe, alimentație și istorie.