Mai mulți tineri din capitală - promotorii unui mod sănătos de viață
Sunt promotorii unui mod sănătos de viață și, prin aportul lor, reușesc să schimbe lucrurile în comunitate, mai ales în rândul adolescenților. Este vorba de mai mulți tineri din Chișinău, care au devenit voluntari ai Centrului de Sănătate Prietenoasă Tinerilor „Accept”. Fiecare zi este o provocare pentru ei, însă prin diverse activități încearcă să schimbe societatea.
Renata Cazacliu face voluntariat de mai bine de opt luni și spune că înainte de a veni la Centrul de Sănătate Prietenoasă Tinerilor era o persoană mai retrasă. Acum însă, și-a făcut mai mulți prieteni și a învățat să muncească în echipă.
„În acel moment nu eram foarte interesată, dar cu timpul mi-am dat seama despre importanța de a participa într-un mod activ în care și tu înveți, și alții învață. Am învățat lucrul în echipă, ceea ce era o mare lipsă în viața mea. Ca orice adolescent, nu puneam pe prim plan sănătatea și consider că este o greșeală”, a spus Renata Cazacliu.
Și Alexandra Ceban face voluntariat. Acum trei ani, a ajuns la centru, la recomandarea medicului de la școală. Tânăra spune că de când face voluntariat s-a redescoperit pe sine.
„Eram distantă de colegi și doream să ies un pic din zona de confort și să încerc lucruri noi, să îmi fac prieteni noi. Am devenit o persoană mai liberă, o persoană dispusă să încerce lucruri noi, să comunic. În acești trei ani, am făcut multe lecții prin școli, am îndrumat mulți copii spre drumul cel bun”, afirmă voluntara.
Cei 12 voluntari din cadrul centrului spun că încearcă zi de zi prin diverse activități să contribuie la schimbarea mentalității tinerilor și să îi îndrume spre un mod sănătos de viață.
„Promovăm ca să ne dezvoltăm într-un stat care iubește protejat, într-un stat sănătos și mintal, și fizic”. „În mare parte, facem clipuri informative, campanii despre sănătate, împărțim pliante la diferite evenimente. Mereu am încercat să mențin un regim sănătos de viață, însă, de când am început să practic voluntariatul, am aflat mai multe despre un mod corect de a face acest lucru”. „Am învățat să fiu mai deschisă cu oamenii, deoarece eu nu aveam atât de mulți prieteni, eram rușinoasă. Am învățat cum să mâncăm, dar și despre modul sănătos de viață”, au precizat și alți voluntari.
În cadrul Centrului de Sănătate Prietenoasă Tinerilor „Accept”, tinerii pot beneficia de consultațiile mai multor specialiști, cum ar fi: psiholog, ginecolog, androlog și pediatru.
„Oferim consultații gratuite pentru absolut toți tinerii de la 10 la 24 de ani și tinerii vulnerabili până la 35 de ani. O modalitate care ne ajută să fim alături de persoanele vulnerabile este serviciul mobil, ceea ce implică același serviciu pe care noi îl putem oferi aici, în centru, doar că într-o clinică pe roți. Voluntarii ne ajută pe noi să înțelegem necesitățile adolescenților”, a declarat Cristina Cravțov, șefă interimară la centrul de sănătate.
În Republica Moldova sunt 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor, denumite Youth Klinic Moldova.