Social

Centre de tineret pe roți: UNFPA a transferat cinci microbuze pentru activități dedicate tinerilor de la sate

Cinci centre de tineret din țară vor beneficia de câte un microbuz pentru activități dedicate tinerilor din localitățile rurale. Aceste centre mobile vor oferi servicii și femeilor tinere din comunitățile de refugiați, romi și grupuri vulnerabile din comunitățile gazdă.

Centrele de tineret au fost alese câștigătoare la concursul organizat într-un program al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație în luna aprilie. Cele cinci centre sunt din Bălți, Cahul, Criuleni, Fălești și Ungheni.

„Asemenea mijloace de transport o să le ofere posibilitatea să se deplaseze mai mult în zonele rurale, fie să desfășoare nemijlocit activități în sate, fie să aducă copii din alte sate la activități în centrul raional", a declarat ministrul Educației, Dan Perciun.

Gama de activități și raza de acoperire va fi extinsă prin intermediul acestor centre de tineret pe roți.

„Numim aceste microbuze centre de tineret pe roți. Ele vor ajunge în cele mai îndepărtate comunități pentru a aduce servicii esențiale pentru tineri. Îi va ajuta pe tineri să fie mesagerii păcii, ai unui viitor strălucit, ai democrației și tuturor valorilor împărtășite de Republica Moldova”, a spus reprezentanta UNFPA în Moldova, Karina Nersesyan.

De serviciile acestor centre mobile vor beneficia adolescenții, tinerii și femeile tinere din comunitățile de refugiați, romi și alte grupuri vulnerabile.

„Unicul lucru care cumva ne stopa să ajungem la cât mai mulți tineri din Republica Moldova era faptul că nu era mobil și acum acest lucru este, avem roți, avem mașină și putem ajunge să ieșim cu serviciile noastre de tineret din centru cât mai aproape de fiecare tânăr", a declarat directorul Centrului de tineret din Bălți, Nona Mihalcean.

„Noi vom putea ajunge pentru a desfășura activități mobile pentru tineret și anume ore informative, suport de grup psihologic și individual. Noi vom îmbunătăți accesul la servicii medicale și protecție împotriva violenței de gen", a spus șefa Centrului de tineret din Fălești, Mariana Bejenari.

„Beneficiarii noștri direcți sunt grupurile vulnerabile sau cei care au oportunități de dezvoltare mai reduse. O să ajungem la cât mai mulți tineri, o să ne luăm banner, materiale promoționale, mărfuri și o să facem activități în mediul lor, acolo unde sunt tineri în localități rurale, și asta este și de fapt menirea", a spus șefa interimară a Centrului de tineret din Ungheni, Alina Butnaru.

Costul microbuzelor este de peste 3 milioane de lei. Acestea au fost donate în cadrul Programului „Spații Sigure Mobile", dezvoltat în anul 2023 de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație, ca răspuns la fluxul de refugiați din Ucraina.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult