INTERVIU // Andrei Curăraru, despre europarlamentare: Pot fi aleși eurodeputații care vor susține în Parlamentul UE cauza integrării Republicii Moldova
„România are 33 de mandate în Parlamentul European, iar la ultimele alegeri au participat 9 milioane de cetățeni români. Dacă un milion dintre aceștia ar fi cetățeni ai Republicii Moldova, cel puțin trei-patru dintre eurodeputați ar fi veritabili ambasadori ai Republicii Moldova și ar susține cauza integrării europene în acest for important”. Opinia aparține expertului în drept și politici publice, Andrei Curăraru, și a fost exprimată la Moldova 1. Potrivit lui, participarea la europarlamentare și alegerea reprezentanților care susțin calea integrării europene este un pas pentru atingerea acestui obiectiv strategic.
Moldova 1: Suntem pe finalul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare. Observăm de această dată îndemnuri tot mai vocale la adresa cetățenilor moldoveni care au și cetățenia europeană, în special cea românească. Cum s-a văzut de aici, de la Chișinău, această campanie și cum se explică interesul mai sporit pentru acest scrutin?
Andrei Curăraru: Pe de o parte, am avut o campanie destul de anemică la Chișinău. Am avut câteva manifestații publice, dar trebuie să înțelegem că conaționalii noștri care au și cetățenia română nu cunosc în mod obligatoriu toate detaliile importanței votului la europarlamentare. De multe ori au niște documente care pot fi expirate sau să nu poată fi utilizate în cadrul proceselor electorale sau fac parte mai degrabă din diasporă decât sunt pe loc. Acest fapt determinând ca să avem o participare tradițional destul de slabă la acest scrutin.
Peste 35 de mii am avut data trecută. Sperăm că acest număr va crește semnificativ. După Brexit, România are 33 de mandate în Parlamentul European, iar un calcul simplu arată că la ultimul scrutin am avut 9 milioane de cetățeni români care au participat. Dacă un milion dintre aceștia ar fi cetățeni ai Republicii Moldova, cel puțin trei sau patru dintre eurodeputați ar fi veritabili ambasadori ai Republicii Moldova în cadrul Parlamentului European și ar susține cauza integrării europene a Republicii Moldova pe platforma acestui for legislativ deosebit de important.
Moldova 1: Totuși, credeți că după o campanie destul de anemică, cum ați spus și dumneavoastră, alegătorii de aici ar fi totuși motivați să iasă la urne în număr mai mare decât acum cinci ani?
Andrei Curăraru: Sunt estimări că vor fi mai mulți. Tradiția europeană și exercițiul democratic ne permite să spunem că vom avea mai mulți decât data trecută. Dar este greu să anticipăm că vom avea într-adevăr cifre comparabile cu numărul de alegători care au cetățenia română. Înțelegem că sunt și elemente obiective în legătură cu asta. Dacă un cetățean al nostru votează undeva în Spania sau în Italia, votul lui va fi consemnat acolo, și nu în Republica Moldova.
Dar trebuie să înțelegem că implicarea în această campanie reprezintă o măsură simbolică prin care ne apropiem încă o dată de Uniunea Europeană și ridicăm, de ce nu, agenda Republicii Moldova pe agenda acelor partide politice care vor încerca să ia voturi în Republica Moldova, indiferent de ce orientare sunt ele.
Moldova 1: În ce măsură alegătorii de aici înțeleg importanța participării la acest scrutin, în urma căruia urma să se formeze un nou Parlament European, una dintre cele mai importante instituții ale blocului comunitar?
Andrei Curăraru: Din păcate, cred că nivelul de înțelegere este foarte mic și aici trebuie să fie mai multe campanii de informare ca oamenii să înțeleagă că deciziile luate, de exemplu, în Parlamentul European țin și de bugetul Uniunii Europene, de contrasemnarea directivelor europene sau chiar și de intrarea unor state noi în Uniunea Europeană. Fără avizul Parlamentului nu este posibil. Dar ceea ce trebuie să înțeleagă la moment, în special concetățenii noștri, este că alegând oameni care susțin Republica Moldova pe calea integrării europene, facem un pas suplimentar pentru a ne apropia de acest obiectiv strategic al țării noastre.
Moldova 1: Șapte familii politice europene vor cere votul cetățenilor la aceste alegeri. Cum anticipați că ar putea arăta raportul de forțe în noul Legislativ european și cu eventuale efecte pentru viitorul Uniunii Europene, dar și pentru parcursul european al Republicii Moldova?
Andrei Curăraru: Este absolut greu de estimat cum va arata următorul Parlament. Sondajele de opinie arată că circa 20 de procente dintre scaune vor fi ocupate de europarlamentari de orientare de dreapta sau de extremă dreaptă. O noutate pentru acest scrutin, deoarece ele nu erau foarte bine reprezentate la nivel european. Unele dintre aceste partide chiar cer ca Uniunea Europeană să dispară. Dar se anticipează că va fi o majoritate confortabilă pentru doamna Ursula Von Der Leyen și că următoarea Comisie va continua această logică a extinderii pe care a inițiat-o acum. Înțelegem că trebuie să se creeze o platformă destul de largă în acest sens, atât Partidul Popular European, cât și socialiștii europeni, posibil Grupul ALDE sau grupul premierului italian Meloni, care și el este anticipat să aibă un număr destul de mare de voturi în cadrul Parlamentului European.
Trebuie să înțelegem că, indiferent de structură, de regulă, se creează o coaliție și se negociază la greu și funcțiile în cadrul Comisiei ulterior, dar și prioritățile pe care le va vota acest Parlament. Or majoritatea doamnei Von Der Leyen de data asta nu va fi așa de puternică cum era anterior.
Moldova 1: Credeți că la următoarele europarlamentare, care vor avea loc peste cinci ani, ar putea participa toți cetățenii Republicii Moldova, din moment ce există voci care spun că am putea adera mai devreme de 2030?
Andrei Curăraru: Eu cred că există posibilitatea de aderare graduală. Adică am putea anticipa că, în termen foarte scurt, o să facem parte din piața unică fără niciun fel de restricții, să primim anumite beneficii, de exemplu, legate de energie, colaborarea cibernetică, de ce nu, până și în agricultură. Dar să anticipăm într-un termen așa de scurt intrarea cu drepturi depline este un pic prea optimist, în viziunea mea. În același timp, acest exercițiu și participarea masivă a concetățenilor noștri cu dublă cetățenie ne poate aduce cu un pas mai aproape de acest obiectiv și, de ce nu, la un moment dat să avem și reprezentanți ai Republicii Moldova în toate cele șapte familii de partide europene.